Den rummer mange komponenter fra AGCO, men i det samlede billede er den helt sin egen, denne Tribine, som er verdens første knækstyrede mejetærsker. Skaberen er Ben Dillon fra Indiana i USA, som på hjemmesiden tribine.com kalder nyheden for fremtidens høstmetode, og han mener selv, at den kan gå hen og blive den største nyhed, siden man så de første mejetærskere i 1940'erne.

Ben Dillon har arbejdet på sagen siden 1997, og den nuværende Tribine er faktisk den fjerde forsøgsmodel. I den første version tog han bare en Kinze kornvogn og spændte efter en traditionel mejetærsker. Snart fandt han ud af, at det var smartere at give vognen både styring og trækkende hjul. Og derfra var der ikke langt til næste skridt - at kombinere de to enheder og give hele herligheden firehjulstræk.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Alt i alt har Ben Dillon fået patent på 28 tekniske nyskabelser, som hans Tribine rummer. Han mener selv, at det væsentlige er den hurtighed, hvormed tanken kan tømmes - det tager nemlig maksimalt to minutter, og meningen er, at den skal læsse af i en vogn, hver gang den når hen for enden af marken. Og den aflæsning foregår altså i en ruf, så man ikke skader markerne unødigt med traktorer og vogne, der kører frem og tilbage.

Færre skader

- Vi har den holdning, at to minutter er smertegrænsen. Længere mener vi ikke, at brugeren vil vente. Og i praksis vil man som regel kunne læsse af i den samme ende af marken hver gang. Der er både tid og brændstof at spare med konceptet, siger Ben Dillon.

Tanken rummer 1.000 bushels - en amerikansk måleenhed. Det svarer til 35.239 liter.

Opfinderen slår også på, at Tribine i kraft af en meget lav vægt er skånsom mod jorden i forhold til strukturskader, ligesom den kun efterlader to hjulspor. Når den er læsset, vejer den ifølge skaberen mindre end en 200-hestes traktor med fuldt læsset kornvogn.

- At reducere strukturskader er et af de største fortrin. En traditionel kornvogn, der sammen med en traktor følger efter en mejetærsker efterlader mange, mange hjulspor og skader over hele marken, siger Ben Dillon.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Enorm interesse

Tribine havde sin udstillingsdebut på landbrugsmessen AG Connect Expo & Summit i Kansas City for nylig, hvor interessen var enorm.

Også på maskinbladet.dk har der været kolossal interesse for prototypen:

- Spændende ser den ud, anderledes end opbygningen af en almindelig mejetærsker, men det er vel blot et spørgsmål om tilvænning. En mejetærsker kan vel heller ikke blive ved med at se ud, som den altid har gjort. Alting ændrer sig i disse moderne tider, skriver en læser i et indlæg på maskinbladet.dk, hvor nyheden i lang tid var den mest læste.

Læseren er åbenbart meget på linie med Tribine-skaberen Ben Dillon, som på tribine.com kalder nyheden for "the future of harvesting" - fremtidens høst.

Partner søges

- Det vi står med nu, er evolutionen af alt det, som vi har arbejdet på i de seneste mange år, siger Ben Dillon, der dog erkender, at der stadig er behov for intensivt testarbejde af hans Tribine. Heldigvis har han tid nok. Dillon har efter de seneste 15 år som landmand forpagtet sin jord ud og er gået delvist på pension.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Selv om der stadig mangler mange tests, tror vi på konceptet, og foreløbig har vores Tribine vist gode resultater i praksis i de få tests, vi nåede at udføre, inden vinteren kom. Det var nemlig på et hængende hår, at vi fik den færdig og transporteret til Indiana, hvor vi havde gemt noget majs, den kunne høste. Få timer efter fik vi snestorm, siger Ben Dillon.

- Det har også været en udfordring at få det hele dimensioneret så solidt, så det ikke går i stykker, næsten uanset, hvordan man behandler den, siger Ben Dillon, der endelig bemærker, at han desværre ikke selv har råd til at få den sat i produktion.

- Så vi leder efter en partner, der kan føre vore Tribine ind i fremtiden, siger opfinderen.

Link til video: tribine.com/portfolio/videos/