Det er ikke kun valg af underlag i stalden, der gør en forskel for klovsundheden. Små tiltag i stalden kan også flytte noget. Det fortalte dyrlæge Pia Nielsen fra Videncentret for Landbrug på et kursus i klovsundhed hos Heden & Fjorden.

Hviletid er essentielt for dyrenes klove, så belægningsgraden kan have stor betydning for, hvor mange klovproblemer man har. Men selv om man har sengebåse nok, skal der ikke meget til, før alle køer alligevel ikke har et sted at lægge sig, forklarer Pia Nielsen:

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Køerne er nogle kræsne damer. Nogle gange skal der ikke mere til end en smal bås og en nakkebom, der sidder fire centimeter for lavt, før køerne fravælger båsen, forklarer hun.

Se de danske anbefalinger for placering af frontrør og nakkebom i tabellen.

Find fem hade-båse

I mange stalde er der en mur foran sengebåsene. Men den skal væk, mener Pia Nielsen.

- Nogle steder har den intet andet formål, end at koen kommer til at ligge skævt i båsen, fordi hun ikke kan stikke mulen ud. Så spørg dig selv, hvor besværligt det vil være at tage en stor hammer og fjerne den selv, siger hun.

Hun anbefaler, at landmanden bruger lidt tid på at observere køernes adfærd og finde de fem mindst attraktive sengebåse.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Find ud af, hvorfor dyrene ikke kan lide at ligge der. Er det båsens indretning, den er gal med? Er der træk? Fugt? Undersøg, om båsene kan gøre mere attraktive, lyder rådene fra dyrlægen.

Find problemstederne

Der kan være flere andre steder i stalden, som trænger til en gennemgang for at undgå for stor belastning på klovene. For eksempel er det værd at kigge på, hvilken rute køerne har til og fra malkestalden.

- Du bør undgå, at køerne skal tage en uvending efter malkningen, fordi det belaster de inderste ben hårdt, fortæller Pia Nielsen.

Hun anbefaler, at man går stalden grundigt igennem for problemsteder.

- Pas på bolte, der stikker op forskellige steder, eller skarpe kanter på overgange i gulvet. Det kan give tå-nekroser, hvis koen træder på det, og det kommer hun sig ikke over igen, forklarer dyrlægen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Få overblik

Der findes flere forskellige redskaber, der kan hjælpe med at give et overblik over de mulige problemer, hvis man har halte køer.

Klovregistreringen er et godt værktøj, og flere klovbeskærere registrerer besætningens oplysninger, så tallene reelt set er lige til at gå til.

- Sørg nu for at gennemgå klovregistreringerne regelmæssigt, for klovregistreringer er ikke det mindste værd, hvis man ikke bruger dem til noget, siger Pia Nielsen og fortsætter:

- Det er nemmest at sætte mål for bedriften, når man har et overblik. Så kan man udpege hovedproblemet og se, hvilke tiltag der virker, og hvilke tiltag der er tidsspilde.

Klovrisk er et af de andre værktøjer, der giver et billede af, hvor på bedriften der skal sættes ind. Klovrisk fungerer som et slags spørgeskema eller pointsystem, og går på alle former for staldindretning, forklarer kvægkonsulent Grete Mundbjerg fra Heden & Fjorden.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Min vurdering er, at I ikke skal betale sådan en som mig for at udfylde skemaet. I kan selv sidde og fylde ind for at få et overblik, men det er ikke så værdifuldt, at man skal bruge fire-fem konsulenttimer til det. Det er dog et udmærket redskab, som er frit tilgængeligt og gratis at bruge, fortæller Grete Mundbjerg.

Danske anbefalinger til indretning af sengebåse:

Tung race           Jersey

Bredde                1,25                     1,10

Længde (række mod væg)           3,00                     2,80

Artiklen fortsætter efter annoncen

Længde (række mod række)      2,85                     2,65

Nakkebom fra bagkant               1,75                     1,60

Nakkebom højde                           1,20                     1,05

Frontrør bør erstattes af en stolpe pr. sengebøjle. Hvis frontrør, så:

Højt frontrør, meter                     1,05                     0,95

Artiklen fortsætter efter annoncen

Lavt frontrør, meter                     0,10                     0,10

Lastrem, meter                                                          0,80                     0,70