De seneste uger har der været stort postyr på den sjællandske landmand, 89-årige Niels Kristensen, som endte med at få en bøde på 10.000 kroner, fordi han havde renset tagrender mens han stod i en frontmonteret traktorskovl. Det handlede om sikkerhed, mente Arbejdstilsynet.

Det gør det også på Grindsted Landbrugsskole i weekenden den 8. og 9. marts, selv om aldersgruppen for et kursus er noget anderledes. Det er de unge skoleelever mellem 13 og 15 år, der får et sikkerhedskursus på skolen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Landbrugsskolelærer Poul Thomsen mener nemlig ikke, at de unge medhjælpere har nok viden om, hvad de må, og hvordan de undgår at blive en del af ulykkesstatistikken.

- Der er store tunge dyr, store maskiner og mange nye arbejdssituationer. De uforudsete farer der er, synes vi de unge skal kende til. De unge mangler erfaringen i de forskellige arbejdssituationer, og derfor skal de lære at se faresignalerne, siger Poul Thomsen.

Kursus med leg

Han opfordrer forældre og landmænd til at sende deres unge af sted på kursus, så de dermed kan undgå at der opstår farlige situationer.

- Vi leger faresituationerne igennem, som for eksempel at prøve skifte hjul på en vogn og håndtering af dyr, men uden at det kommer til at gøre ondt. De unge ser jo ikke de farer, der er. De er udødelige og elsker bare at arbejde. Og det er også godt, men de skal være bevidste om, at det kan have store konsekvenser, forklarer Poul Thomsen.

Arrangementet på landbrugsskolen består af praktiske opgaver, foredrag og socialt samvær.