Abonnementsartikel

Enhedslistens fødevareordfører foreslår, at staten og pensionskasser kan blive medejere af danske landbrug.

Natur- og Landbrugskommissionen kommer forhåbentlig med et bud på, hvordan landbruget kan begynde at tjene penge og afvikle gæld i stedet for at gældsætte sig yderligere. Det skriver Enhedslistens fødevareordfører Per Clausen på Altinget.dk.

Per Clausen mener, at andre investorer end de traditionelle banker og kreditforeninger skal skyde penge i landbruget. Det kan være staten og pensionskasser, forslår fødevareordføreren, som også spekulerer på, hvordan unge landmænd kan komme ind i erhvervet.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Selvejet er opgivet

-Jeg håber i den forbindelse, at man vil være åben over for nye ejerformer, for eksempel hvor staten kan erhverve de skrantende bedrifter og forpagte dem ud til yngre landmænd. Reelt er selvejet blevet opgivet i dansk landbrug, og der skal derfor findes alternativer til dette, som ikke gør unge landmænd totalt afhængig af den finansielle sektor eller andre spekulanter. Ud over statsligt ejerskab til jorden kan det ske ved at give fælleseje og andelseje og kooperativer bedre muligheder, skriver Per Clausen, som igen påpeger, at en ordentlig økonomi i landbruget er nødvendig.

- Det er jo helt uholdbart, at vi har et erhverv, der ikke kan klare sig økonomisk, hvis vi bare skal leve op til minimumskravene i for eksempel vandrammedirektivet, skriver Per Clausen på Altinget.dk.