Abonnementsartikel

Skal malkekoen hvile sig i granflis eller fiber fra sin egen gødning? Det er et par af de spørgsmål, som den danske mælkeproducent kan stille sig, når han bygger en ny stald.

Langt de fleste malkekøer lever i dag i moderne løsdriftsstalde, hvor de kan gå frit omkring og typisk lægge sig i såkaldte sengebåse.

Det lyder umiddelbart bedre end at stå bundet i bestemt bås, men de nye stalde med betonspalter byder alligevel på nye udfordringer i forhold til både miljøpåvirkning og dyrevelfærd.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Man vælger løsdriftsstalden, fordi den giver koen mere frihed. Men den store og åbne stald med større gangarealer har egentlig ikke forbedret sig miljømæssigt i forhold til bindestalden, hvor der var et begrænset areal med gødning og dermed en lavere ammoniakudledning, siger kvægkonsulent Morten Lindgaard Jensen fra Videncentret for Landbrug. En del malkekøer har samtidigt problemer med klove og bentøj i de nye stalde.

Besøg i to stalde

I programmet "Malkekoens nye hjem" besøger den nyeste udgave af Land-tv Kvægbrugets Forsøgscenter og to helt nye stalde for at se på løsninger til fremtidens kvægstald.

I stalden hos brødrene Spangsberg i Hanning ved Skjern sørger et prisbelønnet luftsystem således for at opsamle ammoniakken, så den ikke slipper ud af stalden. Og som i flere andre nye stalde, så hviler køerne blødt i fibermateriale, der er presset ud af deres egen gylle.

Granflis er underlag

Seerne får også et førstehåndsindtryk af køernes modtagelse af en helt ny stald hos Mads Helms ved Gludsted Plantage i Midtjylland. Her er halvdelen af gårdens økologiske malkekvægsbesætning som et forsøg lukket ind i landets første komposteringsstald.

Sengebåse og betonspalter er afløst af et tykt lag granflis.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Køerne går helt frit og har sundere ben. Adfærdsmæssigt ser de også ud til at opføre sig, som om de var ude på marken, siger Mads Helms.

Du kan se Land-tv på de regionale tv-kanaler eller ved at klikke på dette link.