Abonnementsartikel

Ny fuldfoderblander registrerer det daglige forbrug af alle fodermidler og beregner hvor nøjagtigt, der blandes i forhold til foderplanen.

- Nu har vi helt styr på, hvor meget af de forskellige fodermidler vi fylder i fuldfoderet, og vi holder hele tiden det rette forhold mellem ingredienserne - selv hvis vi justerer den samlede mængde foder, fordi der er færre eller flere dyr i flokken.

Sådan begrunder Jørgen Spangsberg valget af "Dairy Feeder" fra BvL til at styre fodringen af besætningens dyr.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Personlig digital assistent

Dairy Feeder består af en håndterminal - en såkaldt "personlig digital assistent" (PDA), en bluetooth-sender som kan kommunikere med fuldfoderblanderens vægt og et online program, der holder styr på det hele.

- Vi har brugt systemet siden juni 2012, og jeg synes, det er nemt at finde rundt i. Håndterminalen har jeg med mig i læsseren, og her kan jeg blandt andet se, hvor meget foder jeg har hældt i blanderen i forhold til recepten, forklarer Jørgen Spangsberg.

Skoledreng blander bedre

I/S Spangsberg har to skoledrenge ansat på deltid, og den ene blander kraftfoder og de forskellige råvarer om eftermiddagen på de dage, hvor han er der.

- Han er rent faktisk den, der går allermest op i blandenøjagtigheden, og når vi sammenligner os, så er han den, der er bedst. Han ringer ligefrem og beklager, når han har hældt 20 kg for meget i. Det skal ses i forhold til, at alle råvarer ligger løst i et planlager, og han skal læsse med en gummiged, forklarer Jørgen Spangsberg.

Vanskelig ensilage

Han mener dog også, at det straks er vanskeligere at dosere ensilage helt nøjagtigt, fordi ensilagen tit hænger sammen i klumper.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Men der går da lidt sport i den, når man hele tiden kan følge med på skærmen, hvor meget man i forhold til recepten har fyldt i, siger han.

Læs mere om Dairy Feeder næste nummer af Bovilogisk, der udkommer fredag den 15. februar.