Abonnementsartikel

Hjørrings borgmester Arne Boelt (S) er blevet landskendt på grund af kritik af regeringen. Forholdet til hjemegnens landmænd er godt.

Arne Boelt følte sig i godt selskab, da han onsdag aften var oplægsholder hos landmændene i LandboNords Hjørring-kreds. Arne Boelt er socialdemokratisk borgmester i Hjørring, og så er han de seneste dage blevet landskendt på grund af sin kritik af regeringen, som – ifølge Arne Boelt og flere andre S-borgmestre – helt unødigt trækker statslige arbejdspladser væk fra provinsen.

- Jeg synes, vi havde en rigtig fornuftig dialog. Bagefter tillod nogle landmænd at kalde mig lyseblå, siger Hjørrings røde borgmester, som har det fint nok med det stempel.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Når man bor i vores område, er man nødt til at arbejde sammen politisk. Ellers bliver vi kørt totalt bagud af dansen. Så derm, der er meget blå, er også nødt til at være lyserøde. Ellers får vi det ikke til at fungere, siger Arne Boelt.

Samarbejde

Borgmesteren er med på, at han kan gøre noget for at skabe de job – eksempelvis inden for landbrug og fødevareproduktion – som kompensation for de stillinger, der risikerer at forsvinde, når forsvaret drosler ned på en nordjysk kaserne.

- For mig er en arbejdsplads en arbejdsplads, uanset om den er privat eller statslig. Det vi kan holde vores befolkningstal på heroppe er arbejdspladserne, siger Arne Boelt, som erkender, at han kan skubbe på for at skabe udviklingen.

Han kan i hvert fald være med til det.

- Vi fire borgmestre i Vendsyssel kan få noget ud af at stå sammen. Vores samarbejde er godt, og vi repræsenterer et stort landbrugsområde. Hvis vi kommer til lovgiverne og præsenterer vores område som en samlet enhed, og foreslår, hvor der kan være turisme og natur, og hvor der er plads til fornuftigt og intensivt landbrug, så er det vejen frem. Men det nytter ikke noget bare at møde op og snakke. Der skal dokumentation til, siger Arne Boelt.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Sandhed og pres

Han mener ikke, at han bliver svækket som budbringer på Christiansborg, når han siger noget, som partifællerne i regeringen ikke nødvendigvis bryder sig om at høre.

- Det afhænger altid af, om det, du siger, er sandt – om det kan holde vand. Hvis det er sandt, og hvis tingene bliver sagt tit nok, så der er et vedholdende pres og man får borgerne med sig, så skaber det respekt – også på Christiansborg. For de har respekt for, når man har befolkningen med sig, siger Arne Boelt.

Landbrug og energi

Som borgmester i Hjørring Kommune er det ikke ham, der skriver landets love, men han og de øvrige politikere kan gøre meget for områdets landmænd, og det er han parat til.

- I vores energiplanlægning tænker vi meget landbruget ind, for det er en måde at skabe både miljø og arbejdspladser. Vi skal betragte landbrugets produktion som én stor ressource fremover. Der er ikke noget, der hedder affald. Gyllen skal bruges til energiformål, og det sidste halmstrå skal bruges. Den dagsorden skal vi som kommune være med til at sætte, siger Arne Boelt.

Han tilføjer, at kommunen skal stille rammerne til rådighed, så der er mulighed for at opføre store solcelleanlæg eller vindmøller i forbindelse med landbrugsproduktion.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Godt forhold

Den socialdemokratiske borgmester måtte lægge ører til både finansieringsproblemer, randzoner og vandplaner, da han mødte LandboNords landmænd fra Hjørring-kredsen, men han tager det ikke personligt.

- Jeg opfatter det sådan, at kommunen – både politikere og embedsmænd - har et godt samarbejde med landmændene, og derfor oplevede jeg ikke en kritik, som andre måske kunne komme ud for, siger Arne Boelt.