Solen er ikke gået ned over solcelleanlæg, selv om der har været en revision af reglerne, så de mindre, private anlæg ikke er så økonomisk attraktive, som de har været.

Men de store solcelleanlæg op til 400 kW er ifølge LandboSyd kommet på dagsordenen, og LandboSyd vil sammen med Aabenraa Kommune og det lokale energiselskab informere om muligheden for at installere disse anlæg. Det sker ved et møde den 28. februar på landbrugscentret i Aabenraa.

Artiklen fortsætter efter annoncen

På Bygnings- og Maskinkontoret Sønderjylland oplever bygningskonsulent Anders Ugelvig en stigende interesse:

- At dimensionere et anlæg og selv montere er absolut en mulighed, man ikke skal se bort fra, siger Anders Ugelvig.

- Vi oplever for tiden en kraftigt stigende efterspørgsel efter anlægsdimensionering og projektering. Skal anlægget ligge på taget, er det ikke uvæsentligt om konstruktionen kan holde, og en barmarks-montering skal være forankret, siger Anders Ugelvig.

Tre projekttyper

Cheføkonom Heinrich Lüllau, LandboSydm, forklarer, at der typisk er tre mulige tilgange til et projekt. Gør-det-selv-projekt, hvor man selv indkøber dele og monterer, købe et færdigdimensioneret anlæg, der bliver monteret, eller købe en færdig pakke med anlæg, finansiering og produktionsgaranti.

- Alle modeller kan lade sig gøre. Det handler kun om at træffe en beslutning på et godt grundlag, siger cheføkonom Heinrich Lüllau.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Afregning og afskrivning

De større anlæg op til 400 kWp afregner strøm med 1,30 kroner pr. kilowatttime, forklarer Heinrich Lüllau.

- Vores beregninger viser, at det er interessant. I kombination med en afskrivningsret på 115 procent, mulighed for tilskud for energibesparelse samt en uvis mulighed for salg af grønne beviser, kan disse anlægsinvesteringer tiltrække sig opmærksomhed, siger Heinrich Lüllau, som også nævner muligheden for, at flere husstande, foreninger eller institutioner går sammen om et solcelleanlæg.

Her er afregningensprisen 1,45 kroner pr. kilowatttime.