Der er flere hunderede millioner kroner at hente i de nordiske kvægbesætninger, hvis man finder en metode, så malkekøerne kan udnytte foderet bedre. Et forskningsprojekt, som skal finde ud af, hvordan køerne i højere grad udnytter foderet optimalt, er blandt de 11 projekter under Aarhus Universitet, der har fået bevilliget i alt 13 millioner kroner fra mælkeafgiftsfonden.

En del af de 11 forskningsprojekter er allerede i gang, og mange af dem har tidligere modtaget penge fra mælkeafgiftsfonden, mens et par af projekterne er nye.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det gælder blandt andet projektet "Nordisk fodereffektivitet" (læs mere om det ved følge dette link) som har modtaget tre millioner kroner i støtte, og projektet "Metagenomets betydning for mælkens sammensætning", som får 853.000 kroner i støtte. Læs mere om det projekt via dette link.

Her er projekterne

Listen over de øvrige projekter, som mælkeafgiftsfonden støtter, kan ses her (tryk på teksten for at læse mere): Bedre kvalitet af biprodukter som fodermidler, Fænotypiske og genotypiske markører, Ernæring af den højtydende og effektive malkeko, Nukleinsyrer – forbedret kvælstofudnyttelse og biomarkører, Reduktion af frie fedtsyrer i mælk fra AMS, Den optimale ko, Ny opkoncentrationsteknologi, Udvikling af metoder til estimering af iNDF i fodermidler og Passagehastighed af NDF.

0,4 øre pr. kilo

Formålet med mælkeafgiftsfonden, som har bevilliget pengene til forskningsprojekterne, er at styrke mejeri- og kvægbrugets udviklingsmuligheder og mejeriindustriens konkurrenceevne. Pengene fra fonden kommer fra 0,4 øre pr. kilo mælk, der bliver leveret til danske mejerier.