Abonnementsartikel

Bæredygtigt Landbrug har stævnet staten og ønsker randzonerne fjernet.

Bæredygtigt Landbrug har stævnet staten for at få fjernet randzoneloven. Det er fødevareministeriet, der er blevet stævnet med krav om, at randzoneloven bliver tilsidesat.

- Den enkelte landmand får med randzonerne eksproprieret store dele af sin jord, som blandt andet danner grundlag for belåning og pant til sikkerhed for driften, arealet tvinges ud af produktionen, og landmanden mister dermed mulighed for at dyrke, som han vil og for at tjene på arealet. Jeg kender ingen andre erhverv der vil finde sig i, at staten uden videre reducerer deres indtjeningsgrundlag med op til fem procent, siger direktør i Bæredygtigt Landbrug, Vagn Lundsteen, i en pressemeddelelse.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ulige konkurrence-vilkår

Bæredygtigt Landbrug mener, at randzoneloven i praksis er ekspropriation, der vil få store konsekvenser for den danske landbrugsproduktion, og det skaber ulige konkurrencevilkår i forhold til de landmænd i andre EU-lande, der ikke skal arbejde under en randzonelov.

- Bæredygtigt Landbrug har gentagne gange dokumenteret den manglende effekt af randzonerne, og vi har påpeget de store omkostninger loven har for landbruget og for samfundet. Fødevareministeren har ikke villet lytte til fornuft, så nu vi har derfor set det som en nødvendighed at stævne staten for, én gang for alle, at få rettens ord for at randzonerne er ugyldige, siger Vagn Lundsteen.

Landbrug & Fødevarer har stævnet

Landbrug & Fødevarer har også stævnet staten omkring randzonerne. Det skete i efteråret. Selv om de meget omdiskuterede vandplaner blev kendt ugyldige sidste år, har statens og ministeriernes jurister vurderet, at randzonerne består uændret.