3F og arbejdsgiverforeningen GLS-A har indgået en aftale om ny toårig overenskomst for næsten 20.000 gartnere, skovarbejdere og landbrugsmedhjælpere.

Den nye overenskomst dækker blandt andet ansatte inden for landbrug, gartnerier, planteskoler, agro-industrien og firmaer med fiskeopdræt. Aftalen træder i kraft 1. marts i år, og lønstigningen er på niveau med 3F-overenskomster fra sidste år.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Formanden for den grønne gruppe i 3F, Arne Grevsen, udtrykker tilfredshed med aftalen over for Fagbladet3F.dk, og han forventer, at aftalen også giver bedre redskaber mod løndumping på det grønne område.

Det sker blandt andet i kraft af, at 3F nu får ret til oplysninger om virksomheders entreprisekontrakter med underleverandører.

- Virksomheden skal inden for maksimalt 72 timer udlevere oplysninger om blandt andet underleverandørens navn, adresse og CVR-nummer, samt hvad arbejdet går på. Hvis der er mistanke om, at ansatte ikke arbejder på overenskomstmæssige vilkår, kan sagen behandles hurtigt på et organisationsmøde, fremgår det.

Et andet element i aftalen giver til gengæld arbejdsgivere mulighed for i begrænset omfang at betale normal løn på nogle ubekvemme tidspunkter.

Timelønnen stiger 1,60 kroner pr. time fra den 1. marts, og igen med 1,85 kroner pr. 1. marts 2014. Også genetillæg opjusteres, og det samme gør elevlønsatserne, som hæves med 2,25 procent den 1. marts i år og igen 2,25 procent i 2014.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Rettelse: Vi skrev oprindeligt, at virksomheden har pligt til at udlevere den indgåede enterprisekontrakt, hvilket ikke er tilfældet. Vi beklager fejlen. Du kan læse forligsteksten her.