Under hovedtemaet "Malkekoens energiudnyttelse" kunne mælkeproducenter og andre interesserede onsdag den 6. februar på et kursus under rådgivningscenter Heden & Fjorden høste guldkorn og høre om den seneste forskning på området.

Ifølge en meddelelse fra Heden & Fjorden benyttede omkring 20 producenter sig af tilbuddet og brugte dagen i Aulum Fritidscenter sammen med tre indlægsholdere, der alle øste af deres viden og erfaring.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Vi er oppe på en energiudnyttelse på 93 procent, men der er sådan set intet til hinder for, at vi når længere op, på måske 96 procent, hvis vi kan forbedre foderblandingen og samtidig eliminere nogle af fejlkilderne - som for eksempel foderspild - og forebygge sygdom, sagde kursusleder Karsten Jensen, kvægbrugskonsulent hos Heden og Fjorden.

Mere pattedyp

Netop sygdomsbekæmpelse var et af de vigtige budskaber fra dyrlæge Jørgen Katholm, Videncentret for Landbrug.

- I Danmark har vi for meget yverbetændelse, og kan vi få bugt med det, er det en fordel for alle - især producenten, som tjener flere penge, sagde dyrlægen.

Forebyggelse af yverbetændelse sker primært ved forbedret hygiejne hos dyr og anlæg. Det giver en ren malkning med få miljøbakterier. Det er vigtigt at have fokus på god aftørring og forberedelse, kontrol af malkeanlæg, god aftagning og goldbehandling.

- Og så vil jeg gerne slå et slag for pattedyp, som jeg personligt tror meget på. Erfaringer fra USA viser, at de bedste producenter her alle benytter sig af pattedyp. Jeg er helt overbevist om, at daglig brug af pattedyp på sigt vil sænke celletallet betragteligt. Kan man for eksempel sænke det fra 250.000 til 150.000, så giver det en fortjeneste på mælke-merydelsen på cirka 70.000 kroner om året, hvis man har en besætning på 100 køer, fastslog Jørgen Katholm.