2012 var ikke nogen dans på roser for mælkeproducenterne, viser en ny fælles opgørelse fra LandboNord, LandboSyd og LRØ. Opgørelsen er baseret på et kig i regnskabsbøgerne hos 45 mælkeproducenter.

Mælke- og foderpriserne trynede nemlig kvægbrugsøkonomien i 2012 med en tilbagegang i resultatet efter finansiering på ca. 300.000 kroner. Det betød kun akkurat plus på resultatet efter finansiering. Opgørelsen af de 45 regnskaber viser et gennemsnit på 48.000 kroner for 2012.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

- Efter et efterår hvor bytteforholdet mælk/foder blev markant forringet, så er resultatet trods alt bedre end frygtet, vurderer chefkonsulent Torsten Gruhn, LandboNord.

 Værdistigning på besætning og grovfoderbeholdninger er en del af forklaringen. Konjunkturen udgør i alt over 181.000 kr. af resultatet. Men konjunkturen giver ikke penge på kassekreditten. Likviditeten var stram på mange bedrifter, og det fremgår også i regnskabsresultaterne.

Dækningsbidraget er faldet markant og forklarer størstedelen af nedgangen i resultatet. Dækningsbidraget på køerne er ca. 10.500 kroner pr ko. Trods en ydelsesstigning, er det et fald på ca. 1.600 kroner pr. ko i forhold til 2011. Minus 16 øre på mælken og 11 øre dyrere foder satte sit præg, og det kunne ikke rettes op af forbedrede kødpriser.

Selvforsyning vigtig

 - Gennemsnittet i resultaterne for 2012 dækker over en fortsat større variation. Vi ser et resultat efter finansiering på knap 1 mio. kr. for de bedste 10 pct., og bedrifter med betydelige underskud i den anden ende. De bedste har marginalt mere jord pr. ko, og større andel af jorden er ejet. Disse bedrifter har således basis for en højere selvforsyningsgrad eller overskud til salg af afgrøder. Der ingen tvivl om, at en høj selvforsyningsgrad er en stor styrke med det højere niveau for foderpriser, siger rådgivningschef Carsten Kragh Paulsen, LRØ.

I en prognose for 2013 for de 45 bedrifter forventes en fremgang i resultat efter finansiering på knap 300.000 kr. Fremgangen bæres primært af 20 øre højere mælkepris, 200 kg højere ydelse og faldende renter som følge af rentetilpasningen på F1 lån i december.