Det kommer sandsynligvis til at vare nogen tid, før nogen overgår den vandingsmaskine, der for tiden er markedets største. Fasterholt har nemlig sigtet højt med angiveligt verdens største selvkørende vandingsmaskine med en slange på en kilometer, mens FJ Agro - også kendt som Smedemesteren - har en nyhed i en lidt mindre størrelse.

Også når det gælder vandingsmaskiner handler det om tid, penge og effektivitet. Og det var også de begreber, som Fasterholt Maskinfabrik i Brande havde i tankerne, da man udviklede den sandsynligvis største selvkørende vandingsmaskine i verden. Den kan vande enorme arealer og skal derfor ikke flyttes ret tit.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Fasterholt FM 5500 Hydro, der imponerede mange på Agromek i Herning sidste år, kan leveres med en slange på op til en kilometers længde og en diameter på 125 millimeter. Dermed er den målrettet landmænd med lange marker, for kun de kan udnytte kapaciteten.

Ved normal vanding vil maskinen være ca. 40 timer om et træk, og så vil der være vandet 8-10 hektar, afhængig af pumpetryk.

Vejer 17 tons

Fasterholt FM 5500 er bygget op over en kraftig undervogn, der er monteret med hydrauliske bremser for at gøre vejtransport lovlig. For fremdriften af maskinen står en lille dieselmotor på 6,5 heste, der med et forbrug på 0,6-0,9 liter diesel i timen sørger for indkørselshastigheder fra 10-80 meter i timen. Dieselmotoren trækker et hydraulisk system, der giver fremdriften og sikrer olietryk nok til også at trække det hydrauliske tromletræk. Den kan imidlertid også leveres med turbinetræk og oliepumper, kendt fra de mindre Fasterholt Hydro modeller.

Selve maskinens funktioner er styret af det kendte Nortoft program. Sporvidden er to meter. Den er 2,65 m bred, 4,25 m høj og 12,6 m lang. Totalvægten bliver, når den er fuld af vand 17 tons.

Knapt så stor

Imens har en anden af de store aktører på markedet lanceret en lidt mindre vandingsmaskine med 600 meter slange. Virksomheden Smedemesteren, som også er kendt under navnet FJ Agro, har i mange år haft markedets største vandingsmaskine på programmet, en stor sag med op til 1,1 kilometer slange.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Men for at imødekomme en efterspørgsel på en lidt mindre vandingsmaskine er FJ Agro nu leveringsdygtig i en "lillebror", nemlig FJ 600 med en slangekapacitet på op til 600 meter udført som 110 millimeter hård PVC slange.

- Den nye FJ 600 er konkurrencedygtig på både pris og kvalitet, siger salgschef Tommy Nielsen, FJ Agro.

FJ 600 er som standard udstyret med blandt andet stop ved under- eller overtryk, hydraulisk bremse, dobbelt selvopstrammende remtræk, PL-slange, galvaniseret tromle og med mulighed for tilvalg af hydraulisk tvangsstyring af forhjul og Program Rain.