Abonnementsartikel

Torsdag er det 25 år siden, forløberen for Naturmælk begyndte at tappe øko-mælk.

Det er tydeligt, at der er tale om et historisk indslag, som Naturmælks mejerichef Leif Friis Jørgensen har gravet frem fra TV-Avisens arkiver. Der er både gule pullovers, store briller og halvlange skæg ud over skærmen, men det er også en udsendelse, der er 25 år gammel, som Naturmælk bruger som blikfang, når de første 25 år med økologisk mælk bliver rundet.

For Naturmælks vedkommende sker det torsdag.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Her er det 25 år siden, den første økologiske mælk blev tappet på Gårdmejeriet Søholm, der var forløberen til Naturmælk, som det kendes i dag.

Smagsforskel

I indslaget blev det nævnt, at mælken er "superren" og at den var uden sprøjtegifte, og mejerichef Jørn Christiansen sagde, at han var sikker på, at forbrugerne godt kunne smage forskel på økologisk og konventionel mælk.

Tilbage i 1988 blev der indvejet cirka fire millioner kilo mælk fordelt på 22 leverandører hos forløberen for Naturmælk. I 2013 er mængderne steget til 34 millioner kilo og 32 leverandører.

Udbredelse på to-fem procent

Om Jørn Christiansen fik ret i, at den superrene mælk smager anderledes end den gammelkendte, er måske tvivlsomt, men Jørn Christiansen skød til gengæld under målet hvad udbredelsen af den økologiske mælk angår. Han vurderede, at mellem to og fem procent af forbrugerne ville købe øko-mælk. I dag er andelen 30 procent.

En liter sød kostede i øvrigt 8,20 kroner i 1988. I opstarten tilbage i 1988 var afsætningen sikret igennem 15 helsekostbutikker, syv Kvickly og fire såkaldte drogerier. I dag afsætter Naturmælk til både Føtex, Netto, Superbest, Irma, lokale brugser, specialbutikker samt restauranter og catering.

Artiklen fortsætter efter annoncen

MD Foods fulgte op

De sønderjyske landmænd kom først med den økologiske mælk, men allerede dagen efter - den 1. februar 1988, da Dansk Naturmælks produkter var i handlen - begyndte MD Foods at tappe øko-mælk i Slagelse.

Se det historiske video-indslag fra TV-Avisen her.