Dræning er de senere år blevet et så stort og vigtigt emne, at Videncentret for Landbrug har holdt temadage om emnet, senest i går i Kolding hos Kolding Herreds Landbrugsforening. Og også denne gang blev der lyttet intenst, da mange af deltagerne selv har oplevet de senere års mange problemer med de store vandmængder.

- Mange har kørt i smadder helt op til begge aksler. Dræning er en faktor, der skal på plads, inden man begynder at dyrke, for det er svært at redde en afgrøde på et areal, der trænger til dræning, indledte Helge Lund fra Kolding Herreds Landbrugsforening

Artiklen fortsætter efter annoncen

Helge Lund henviste også til forskere fra Aarhus Universitet, der anslår, at det årlige behov for dræning i Danmark er på omkring 20.000-30.000 hektar - men der drænes kun 5.000-10.000 hektar årligt.

Specialkonsulent Janne Aalborg Nielsen, Videncentret for Landbrug og Michael Stokholm Sørensen fra De Danske Maskinstationer og Entreprenører kom begge ind på teorierne om dræning.

Vigtige forundersøgelser

- Grav huller og studér jorden grundigt. Det giver ofte overraskelser. Og sørg for at dræne under tørre forhold, rådede Janne Aalborg Nielsen, der også kom ind på de endnu ikke afsluttede landsforsøg med dræning.

Siden foråret 2011 har en mark ved Birkelse i Nordjylland dannet ramme om et landsforsøg med dræning, og her tester man forskellige filtertyper og metoder. Her får man løbende erfaringer, men forsøgene skal fortsætte over en årrække for at opnå brugbare resultater.

Temadagen var arrangeret af Videncentret for Landbrug i samarbejde med Danske Maskinstationer og Entreprenører, Kolding Herreds Landbrugsforening samt lokale aktører på området.