Abonnementsartikel
Lars Jonsson lagde gårdsplads og svinestald til Borgens meget omtalte afsnit 24, og han var også konsulent for DR. Han tager hele blæsten uden at rokke, men ærgrer sig lidt over Adam Price.
DR var advaret om, at ikke hele handlingen i "Borgens" afsnit 24 – som handlede om svin og dyrevelfærd - ville holde i virkelighedens verden.
Det var gårdejer Lars Jonsson fra Lynge i Nordsjælland, der satte sin finger på et par punkter i manuskriptet, som han fik lov til at se.
For selv om Birgitte Nyborg og Katrine Fønsmark besøgte Katrines landmandsbror i Randers, så ligger virkelighedens Borgen-location ikke så langt væk fra København, så Lars Jonsson lagde både gårdsplads og stald til det store DR-hold i maj sidste år, og han var også ansat som en slags konsulent de to dage, holdet optog i Lynge.
Læste dialogen
Lars Jonsson fik dog ikke detaljeret viden om, hvad afsnittet handler om.
- Jeg fik lov at læse den dialog, der blev optaget på min gård, og hvis der var noget, som ikke passede ind i en landbrugsmæssig samenhæng, kunne jeg også påpege det. Jeg fortalte, at det med, at landmanden selv spiser nogle grise, som han har til at gå ude bagved, det vil aldrig forekomme i virkeligheden. Jeg sagde til dem, at hvis de brugte det, ville de blive til grin. Det tog de til efterretning, men dialogen skulle åbenbart alligevel være en del af afsnittet, fortæller Lars Jonsson.
- De sagde, at det var godt, at jeg påpegede det, og det var også min rolle, men de har ikke brugt det så meget, siger Lars Jonsson, som også havde en bemærkning til noget, som sikkert ingen seere - bortset fra fagfolk - lægger mærke til.
Ingen omklædning
- Jeg gjorde også opmærksom på, at han (Katrine Fønsmarks landmandsbror, Asger, red.) ikke skiftede tøj mellem at han var inde og ude fra stalden, men det syntes produktionsfolkene ikke, de kunne få til at passe ind, siger Lars Jonsson, som erkender, at det er en bagatel.
Lars Jonsson har selv fulgt med i Borgen og har taget det som harmløs søndagsunderholdning, men efter søndagens afsnit undrer han sig alligevel.
- Jeg var lidt overrasket over, at det var den vinkel, det skulle have. Men jeg er glad for, at de kører det så vildt og så langt ved siden af, at enhver dansker kan se, at det ikke er virkelighed, siger Lars Jonsson, som faktisk havde 330 søer indtil sidste sommer. De er sat ud nu - uden at det har noget med "Borgen" at gøre - så han nu udelukkende producerer 8500 slagtesvin årligt ved siden af 330 hektar agerbrug.
Adam Price og fødevarerne
- Jeg var godt klar over, at afsnittet ikke ville kaste stor positiv glans over dansk landbrug, men jeg undrer mig mest over, at Adam Price (manuskriptforfatteren, red.), der har restaurant og selv lever af fødevarer, skal svine fødevarer sådan til. Fødevarer, der er en del af hans levebrød. Det kommer bag på mig, siger Lars Jonsson, som ikke har haft lejlighed til at drøfte indholdet med Adam Price.
Til gengæld talte gårdejeren på Brønshøjgård en masse med det store produktionshold, og det var en stor og positiv oplevelse, som tilmed har givet Lars Jonsson en forståelse af, hvorfor licensen er så høj. Få minutters tv-fiktion koster meget tid for mange mennesker.
- Vi fik mange gode snakke, og jeg forklarede dem, hvordan man driver et konventionelt landbrug. Der var ingen, der rynkede på næsen af det, fortæller Lars Jonsson.
Sidse og Birgitte i stalden
Han havde også hovedrolleindehaverne Sidse Babett Knudsen og Birgitte Hjort Sørensen på rundvisning i staldene, inden lamper og kamerafolk blev sat op og sluppet løs.
- De havde vidst aldrig været i en svinestald før, og Katrine (Birgitte Hjort Sørensen, red.) var helt bange og bleg, for hun havde hørt så mange historier. Sidse Babett var helt nede på jorden, og de var enormt søde alle sammen. Holdet var enomt samarbejdsvilligt og tog hensyn. De havde respekt for tingene og gjorde som jeg sagde. Jeg havde en god oplevelse, og det havde dem, der var her også, siger Lars Jonsson.
OK med offensiven
Da det blev kendt, hvad afsnittet handlede om, og da Landbrug & Fødevarer og Videncenter for Svineproduktion begyndte at røre på sig, syntes Lars Jonsson, det virkede lidt voldsomt at fare sådan frem.
- Men jeg kan godt forstå dem. De kan ikke vide, hvad reaktionen bliver, når folk har siddet og får serveret et afsnit til aftenkaffe, så det var fint, at de gik offentivt ud. Tit får de skyld for ikke at gøre det, siger Lars Jonsson, som kalder det ”en storm i et glas vand”.
Lars Jonsson har spekuleret på, om han skulle have dårlig samvittighed over at have lagt gård til det måske mest omdiskuterede afsnit af "Borgen", men han fortryder ikke.
- Jeg glæder mig til at høre, hvad min kone, som arbejder hos Skat, kommer hjem med af reaktioner. Jeg går jo lidt isoleret på gården, fortæller Lars Jonsson.
Øffe og gården blev kendt
Da afsnittet blev sendt søndag aften var der masser af positive tilbagemeldinger fra folk , der kunne genkende gården, men Lars Jonsson forventer nu ikke, at Brønshøjgård bliver et udflugtsmål efter udstillingen i den bedste sendetid.
Det har den tidligere været. I 2002 var en af Lars Jonssons grise med i en Politiken-aktion ”Befri Øffe”, hvor Politikens læsere købte en gris fri, så den i stedet for slagteriet endte på en besøgsbondegård. Da Politiken-journalisten nogle år senere skrev om Brøndhøjgård og ”Befri Øffe” i forbindelse med et arrangement hos ”Åbent Landbrug”, dukkede 2000 besøgende op.
Lars Jonsson er sikker på, at hverdagen går videre. Også for dansk landbrug og for svineproducenter.
- Folk lever videre i den daglige trummerum. Jeg tager det meget stille og roligt. Det er fiktion, men det kan godt være, Søren Gade ikke er enig med mig, siger Lars Jonsson.