Abonnementsartikel

Kvægafgiftsfonden, fire kommuner, Region Midtjylland og EU bidrager økonomisk til et stort forsøgsprojekt med afgræsning.

Over to år bliver der brugt 12 millioner kroner på at undersøge muligheden for at lade kreaturer afgræsse større naturarealer. Det er Videncenter for Landbrug, der leder projektet, som blandt andet får støtte fra Region Midtjylland og fire midt- og vestjyske kommuner.

"Smag på Landskabet" hedder projektet, og formålet med forsøget er, at landmændene skal få en forretning ud af at pleje naturen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Projektet tager udgangspunkt i kommunernes behov for naturpleje og landmændenes ønske om at lave naturpleje som en driftsgren, der kaster penge af sig, siger seniorkonsulent Eva Søndergaard fra firmaet Agrotech, som også deltager i projektet, til DR Midt & Vest.

Målet er et gennembrud

Kommunerne Randers, Skive, Ringkøbing-Skjern og Holstebro deltager i projektet. Målet er, at der sker et gennembrud for naturpleje som driftsgren inden for dansk landbrug, siger Eva Søndergaard.

- Vi skulle også gerne have etableret et brand for dansk naturkød, som befolkningen kender. Et brand, som forbrugerne forbinder med oksekød af god spisekvalitet og samtidig en ekstra etisk kvalitet, fordi dyrene har været med til at pleje og bevare det danske landskab, siger Eva Søndergaard fra Agrotech.

12 millioner i bidrag

Budgettet for projektet er 12 millioner kroner. EU Grøn Vækst finansierer seks millioner koner, Kvægafgiftsfonden to millioner kroner, de fire kommuner med to millioner kroner i alt og Region Midtjylland med to millioner kroner.

342.000 hektar natur herhjemme har behov for at blive plejet eksempelvis af kvæg. Det vil kræve 160.000 kreaturer at løse den opgave.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Læs mere i projekt-rapporten, som kan læses her.