Abonnementsartikel

Forskere er ved at regne landbrugets tabstal ved kornproduktion efter, men tror ikke, tabet på grund af kvælstofmangel er så stort som landbruget siger.

Landbruget mener, at det koster erhvervet over tre milliarder kroner årligt, at der ikke kan gødes hensigtsmæssigt på markerne, og at det danske korn derfor ikke er godt nok.

Den udmelding har givet arbejde til forskere, der skal regne på tallene, inden fødevareminister Mette Gjerskov (S) skal i samråd om sagen, men seniorforker Brian H. Jacobsen fra Københavns Universitet siger til Altinget.dk, at landbruget ikke skal forvente, at det kan bruge mere kvælstof i fremtiden. 

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

Lang vej i mål

- Samlet set giver det ikke mening, at forbruget af kvælstof stiger. Vi er i en situation, hvor der stadig mangler en kvælstofreduktion på 10.000 tons til fjordene, for at vi kan nå EU-målene, siger Brian H. Jacobsen, som forsker ved Institut for Fødevare- og Ressourceøkonomi på universitetet.

Nu da både Aarhus og Københavns Universiteter sidder og arbejder med de beregninger omring manglende indtjening, som Landbrug & Fødevarer offentliggjorde op til plantekongressen i sidste uge, forudser Brian H. Jacobsen ikke, at forskerne og Videncentret for Landbrug når samme konklusioner.

Landbrugs-analyse er pessimistisk

- Jeg vil umiddelbart sige, at det godt kan være en lidt pessimistisk analyse, som man har lavet, siger Brian H. Jacobsen, som forventer en mindre tab end de 3,3 milliarder kroner, som landbruget har regnet sig frem til.