Abonnementsartikel

Det behøver ikke være så besværligt at finde ud af, hvilke opgaver, der er gode, og hvilke opgaver, der er knap så attraktive. Et skema kan være vejen til større arbejdsglæde.

Det er ikke kun en kontrolrapport på døren ind til en restaurant, der kan give en gæst en fornemmelse af, om det er et spisested, der giver en god eller knap så god madoplevelse.

Ude på landbrugsbedrifterne kan smileyer også være vejen til at måle, hvordan de forskellige arbejdsopgaver bliver opfattet, og om der kan gøres noget for at de ansatte bliver bedre eller mere glade for at udføre de forskellige opgaver.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det viser et trivselsværktøj, der gratis bliver udbudt af Videncentret for Landbrug. Her kan ansatte og landmand blive bedre til at planlægge arbejdsopgaverne, og det kan give mere motiverede medarbejdere.

Øv, rugbrød eller yes

Ved at krydse af i enten "øv-opgave", "rugbrødsopgave" eller "yes-opgave" kan medarbejderne på en nem måde tilkendegive, hvilke arbejdsopgaver de bedst kan lide. Det giver landmanden en mulighed for at fordele opgaverne, så arbejdsdagen bliver så god som mulig for alle.

- Min erfaring er, at værktøjet giver en rigtig god dialog, og er en god hjælp for lederen, når arbejdet skal planlægges. Det er en mulighed for at give de ansatte en større arbejdsglæde og mere motivation, siger Anne Juul, trainee i Videncentret fra Landbrug, Kvæg.

Anne Juul kender trivselsværktøjet fra et tidligere studiejob i en boghandel og hun mente, at det også ville kunne bruges i landbruget.

- I boghandelen fungerede skemaet rigtig godt. Det gav en god dialog omkring hvorfor nogle opgaver er "øv"-opgaver, og hvordan de kan vendes til rugbrøds-opgaver eller måske endda yes-opgaver. En snak, der ellers godt kan være lidt svær at få taget, hvad enten man arbejder i en boghandel eller i en stald, siger Anne Juul.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Et spørgsmål om kompetence

Nogle opgaver er måske øv-opgaver, fordi medarbejderen ikke er klædt ordentligt på til at løse dem, men smiley-skemaet kan også blive begyndelsen til få ændret ved det, så øv-opgaver kan blive til rugbrødsopgaver eller måske ligefrem yes-opgaver.

Læs mere om "Smil til arbejdsopgaverne" og hent skemaet her.