Torsdag den 17. januar fortalte regeringen, at det bliver op til EU at afgøre, om den danske brændeafgift må indeholde en undtagelse for selvskovet pejsebrænde.

Og allerede nu er der kommet det første svar fra EU-kommissionens generaldirektorat TAXUD og skattekommissær Algirdas Semeta, der oplyser, at energibeskatningsdirektiv ikke omfatter brænde:

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Træ ('wood') er ikke omfattet af energibeskatningsdirektiv, så ingen EU-regler hindrer Danmark fra at afgiftsundtage fyrrebrænde, påpeger kommissionen.

Det betyder dog ikke, at regeringen og de mange danskere, der ejer en brændeoven, kan begynde at juble. Det kan nemlig stadigvæk ende med et nej fra Bryssel, hvis en anden EU-myndighed konkluderer, at en undtagelse for selvskovet pejsebrænde kan være konkurrenceforvridende og rumme statsstøtte.

Afgift på den brænde man køber

Der står cirka 750.000 brændeovne og 100.000 brænde- eller træpillefyr rundt i hjem og sommerhuse, og de er den største udleder af partikler i Danmark, oplyste miljøminister Ida Auken (SF) i december 2012, da hun bebudede nye krav til brændeovne og minimumskrav til højden på nye skorstene.

I sidste uge har regeringen så endnu en gang understreget, at den kommende afgift på rumvarme under alle omstændigheder vil gælde varme fra brænde, man køber af en leverandør.

Danskernes forbrug af brænde er i forvejen faldet 5,2 procent siden 2009, oplyste Energistyrelsen i oktober 2012 på baggrund af en interviewundersøgelse gennemført af Force Technology og Teknologisk Institut. Det samlede forbrug af brænde i 2011 er opgjort til 23,8 Peta Joule (PJ) mod 25,1 PJ i 2009.