Abonnementsartikel

Martin Merrild gav både ros og ris til Agerskov-gruppen på stormøde torsdag. Merrilds indlæg blev kaldt "dybt deprimerende".

Landbrug & Fødevarers formand Martin Merrild er tit klar med en kvik og morsom bemærkning, når han står på talerstolen, og der var også kærlig ros til Jens Peter Aggesen og Thorkild Fink - bagmændene bag Agerskov-gruppen - da Martin Merrild skulle tale ved gruppens to års-fødselsdagsfest torsdag.

- Agerskovgruppen er en græsrodsbevægelse, selv om mange nok vil forvente, at rigtige græsrodsbevægelser er unge mennesker med ring i næsen og gulerodsfarvet hår. I to holder øje med os (i Landbrug & Fødevarer, red.), som de to mænd i Muppet Show. Jeg ved så ikke, om jeg er Miss Piggy, indledte Martin Merrild.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Gensidigt slid

Han kløede dog ikke kun de to gamle balkon-mænd bag ørerne. Der var også ris.

- Det undrer mig, at jeg skal hænges ud i et brev til min bestyrelse, sagde Martin Merrild, som henviste til et brev, hvor Agerskovgruppen har kritiseret, at et juridisk responsum ikke blev brugt tilbage i 2005.

- Jeg kan godt tåle at blive kritiseret. Jeg har mange gange prøvet at blive kaldt uduelig og uegnet, og det ligger jeg ikke vågen over. Men det er ærgerligt, at os, der har samme mål skal slide på hinanden og forsøge at gøre hinanden utroværdige. Jeg kan ikke gøre noget ved en beslutning, der blev truffet i 2005, og hvad kan vi bruge det til. Det giver ikke meget mening, om der blev truffet en uduelig beslutning dengang i 2005, sagde Martin Merrild.

Vækst og beskæftigelse

Bortset fra den ros - og en mindre svada - forklarede Martin Merrild nøgernt, hvordan Landbrug & Fødevarer forsøger at gribe den nuværende politiske og erhvervsmæssige situation an på.

- Vi er blevet en del af væksten. Når man snakker vækst, beskæftigelse og konkurrenceevne - og det gør de fleste minstre - så får vi en platform at snakke miljøregulering ud fra, for når vi snakker vækst og miljø, får vi mulighed for at snakke om, hvor der skal være reguleringer. For hvorfor regulere på steder, hvor det ikke giver mening, forklarede Martin Merrild.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Han sagde, at det gælder om at søge den politiske indflydelse, for hvis landbruget ikke sidder med ved bordet, er der andre organisationer, der er klar, og så roste han de landmænd og organisationer, som lokalt skaber alliancer med eksempelvis fagforeninger eller politikere.

Virus på Axelborg

Den tidligere top-organisationsmand Erik Ugilt Hansen var dog ikke begejstret for Martin Merrilds indlæg.

- Du har ødelagt den gode stemning, sagde Erik Ugilt Hansen, som ellers var blevet opmuntret af to juristers indlæg tidligere på dagen.

- Det er dybt deprimerende. Du er smittet af den virus, der har været gældende på Axelborg i mange år, hvor du taler om politiske forhandlinger, lød det fra Erik Ugilt Hansen.