Abonnementsartikel

Ida Auken forudser flere faldgruber for en udvidelse af landbrugets produktion. Det afhænger både af retorik og af Natur- og Landbrugskommissionen.

Landbruget vil gerne have lov til at producere mere - flere og bedre fødevarer, mere mælk og flere grise - og politikerne leder efter de job og den valuta-indtjening, som også i fremtiden kan sikre, at der er nogle penge at gøre godt med fra den store samfundskasse.

Men alligevel er det ikke så enkelt, at landbruget og politikerne bare giver hinanden håndslag på, at nu gør vi det. Der er flere faldgruber.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det nævnte miljøminister Ida Auken (SF), da hun på Plantekongressen talte om dansk landbrug i 2023. Hun foretog nemlig også nogle mellemregninger og svarede på, hvordan visionen om et succesfuldt og fremgangsrigt landbrug kan forsvinde længe inden 2023.

Faglighed og teknologi

- Det kan gå galt tre steder. Hvis Natur- og Landbrugskommissionen ikke får lagt overliggeren det rigtige sted og ikke kan blive enig om, hvad vandmiljøet kan tåle, og hvilken teknologi, det kræver. Det kan også gå galt hos os i Folketinget, indledte Ida Auken.

- Hvis der går baglandspleje og populisme i den, så lykkedes det her. Som SFer har jeg ikke den store fordel i at gå ud og løse det her problem, men jeg gør det, fordi jeg vil. Det er en stor, udstrakt hånd fra mig, sagde Ida Auken.

Politik med stort p

Hun tog netop Natur- og Landbrugskommissionens formand, Jørn Jespersens ord til sig. Ord, Jørn Jespersen sagde på Landbrug & Fødevarers delegeretmøde i november: At man kan lave politik med lille p eller med stort p. Hvor politik med stort p er den, der virkelig flytter noget.

- Jeg vil lave politik med stort p, selv om mit bagland ikke ser den store fidus i det her, sagde Ida Auken.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Skuden bliver rystet

Hendes tredje pind omkring muligheden for udvikling af landbruget - hang lidt sammen med en del af toeren.

- Det går også galt, hvis retorikken bliver for skarp. Det er tungen lige i munden, og det er ikke let, når skuden bliver rystet fra begge sider, sagde Ida Auken.