Det er de uansvarlige og spekulative landmænd, der over nogle år har påført Danmarks fem største banker et tab på 14 milliarder kroner, mens de selv er kommet økonomisk på spanden. Det mener Anders Dam, der er ordførende direktør i Jyske Bank, mens landbrugets organisation melder hus forbi. Det skriver Berlingske Business.

- Mange af de landmænd, som har problemer, har også spekuleret. Det kan være i udviklingen af kornpriser, schweizerfranc og vindmøller. Mens de, der langt hen ad vejen har klaret det, har været dem, som har holdt sig til deres læst. Det har således vist sig, at dem, der var for gearet for at få en hurtig indtjening, også var dem, der klappede sammen, da det vendte, siger Jyske Bank-direktør Anders Dam.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

Fra rådgiver til sælger

Direktøren hos Landbrug & Fødevarer, Søren Gade, mener ikke, det er så enkelt. -Hvis nogen piber over, at landmænd er skyld i store tab, må jeg bare stilfærdigt pege tilbage på bankerne. Selvfølgelig må landmanden selv stå til ansvar. Men der må også være nogen i bankverdenen, som slår blikket ned, når de ser sig selv i spejlet. De må erkende, at det var i den periode, hvor bankerne gik fra at være bankrådgivere til at være sælgere, siger Søren Gade.

Skyder skylden

DLR Kredit, der som realkreditinstitut har særligt fokus på landbrugskunder, nægter at påtage sig ansvaret for de landmænd, der har tabt mange penge på spekulationer af forskellig art.

Ifølge Berlingske Business sammenligner DLRs direktør Jens Kr. A. Møller det med, at man skyder skylden på Danske Spil, hvis ens skrabelod ikke giver gevinst.