Maskiner kan klare meget besvær og spare både tid og manuelt arbejde, men det forudsætter, at maskinerne kan komme til. Det har Future Rundbuehaller sørget for muligheden af med sin nye kalvehytte, der kan flyttes.

Det betyder, at man kan komme til at muge ud, når kalvehytten er blevet flyttet et lille stykke væk fra det underlag, hvor strøelsen ligger og kalvene går.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Man kan flytte hytten med sin frontlæssertraktor monteret med forlængede gafler. Hytten er åben i forenden, så det kan klares i et snuptag, siger fabrikant Per Dalager fra Future Rundbuehaller.

Han siger, at kalvehytten især kan være praktisk hos økologiske producenter, der skal muge ud ofte for at undgå sygdomme.

- I stedet for at stå inde i hytten og muge ud manuelt eller flytte kalvene for at kunne komme til med en maskine, kan man løfte kalvehytten et stykke fra jorden, og så kan den flyttes, mens kalvene stadig går derinde, siger Per Dalager.

Det er otte måneder siden, det nye produkt blev lanceret, og hidtil har det kun været præsenteret på Landsskuet i Herning i sommer. Nu står den 2,8 meter brede og 4,2 meter lange hytte snart på Nutrifair i Fredericia. Den vejer 525 kilo og har plads til cirka fem kalve.

- Vi har solgt 37 af de her flytbare kalvehytter i år, så det er en god begyndelse, siger Per Dalager, som fik idéen præsenteret af en landmand.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Vi stod med en fejlleverance af plader, der var leveret for korte, så det er størrelsen på de fejlleverede plader, der har bestemt størrelsen på kalvehytten, siger Per Dalager.

En kalvehytte er et billigere alternativ til den indendørs opstaldning. Erfaringer viser, at kalve, der går udendørs i staldene, er stærkere, sundere og mere modstandsdygtige, som klarer sig bedre, når de bliver større.

Kalvehytten fra Future Rundbuehaller er udført i stålbuer beklædt med 15 millimeter vandfaste krydsfiner-plader.

Future Rundbuehaller fremstiller også en større kalvehytte på seks gange fem meter, men den kan ikke flyttes så let som den nye hytte.