25 procent i rente. Og så har du endda været heldig. Ikke mindst med at få et lån i det hele taget.

Renten på et banklån i Kenya er nemlig almindeligvis en del højere, end vi er vant til i Europa - til tider endnu højere end 25 procent. Desuden er det - for en landmand med en lav indkomst (hvilket så godt som alle kenyanske landmænd har) - næsten umuligt at få et banklån.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

Det har skabt et behov for alternativ finansiering, og det har de lavtlønnede kenyanere fået gennem de såkaldte Sacco'er, som står for Savings and Credit Cooperations.

Kvinder kan ikke låne

Sacco'erne er mere villige til at låne ud til folk med lav indkomst og gør det som regel til en betydeligt lavere rente end bankerne. Der er dog store forskelle på renterne fra Sacco til Sacco.

- Kun Sacco'er med stor selvfinansieringsgrad kan låne ud til syv-otte procent i rente, forklarer Wamuyu "Lydia" Wathobio, marketingchef for Wananchi Sacco Society.

Den Sacco, hun repræsenterer, har problemer med likviditet og må derfor låne penge af en bank til 18 procent i rente. Wananchi Sacco Society udlåner derefter pengene til 24-26 procent i rente.

- I første omgang ser det ikke ud til at være billigere end i banken, men hos os falder renten med tiden, mens den i banken er fikseret. Det er også meget svært at få et lån i en bank. For eksempel kan kvinder, der som regel ikke ejer jord, ikke få et lån i en bank på trods af, at det er dem, der styrer landbruget. Derfor er der mange, der kommer til os - trods den lidt højere rente, fortæller Lydia Wathobio.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Lån til køer og løn

Sacco'erne er kooperativer af landmænd, lærere og andre lavindkomst-grupper, og sammen bærer de risikoen ved lånene.

Det giver mulighed for, at landmænd kan låne penge - især til mindre ting, der kan betales tilbage senere på sæsonen. Te- og kaffeproducenter låner for eksempel penge til at udbetale løn til plukkerne og betaler pengene tilbage, når der kommer efterbetaling. Mælkeproducenter får eksempelvis lån til at købe køer. Tobakproducenter får lån til at bygge små huse til tørring af tobakplanterne.

Håb på hjælp udefra

Endnu har Sacco'erne hovedsageligt udlån. De færreste Sacco-kunder har råd til at lave opsparinger, men målet er, at de med tiden kan bygge solide landbrug op og så kan begynde at spare op.

I mellemtiden har en del Sacco'er store udfordringer med likviditet.

- I øjeblikket har vi lånt 200 millioner shilling (cirka 13 millioner kroner) af banken. Hvis vi i stedet kunne skaffe - måske 250 millioner shilling (cirka 17 millioner kroner) - fra en social investor til for eksempel syv procent, ville det løse alle vores problemer med likviditet, fortæller Lydia Wathobio.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Hun håber, at forretningsmænd fra den vestlige verden på et tidspunkt får øjnene op for den investeringsmulighed.