Abonnementsartikel

På mobilbanking er Kenya det førende land i verden. M-Pesa, som systemet hedder, fungerer også for folk, der ikke har en bank.

 

Alle kenyanere har en mobiltelefon. Selv når man bevæger sig ud på savannen, hvor Masai-folket bor i hytter af ler eller kolort og sover i rummet lige ved siden af gederne, har alle en mobiltelefon.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det har inspireret det, der formentlig er verdens førende mobilbanking-system. M-Pesa står for "mobile penge" og systemet kan også bruges af folk, der ikke har en bank. Og det er der rigtig mange - især fattige kenyanske landmænd, der ikke har.

- Du går ind på det nærmeste M-Pesa kontor - som ligger overalt selv i de små landsbyer - og sætter penge ind på din mobil. Herefter kan du med en enkelt sms overføre penge til din nabo, betale regningen på en restaurant eller grøntsagerne nede på det lokale marked, forklarer Nicholas Wasunna fra M-Pesa.

Efter kun få sekunder får modtageren en sms om, at pengene er gået ind på hans M-Pesa-konto.

Virker ude på landet

En af fordelene for de kenyanske landmænd ved at bruge M-Pesa er, at mobildækningen i Kenya er imponerende god. Også langt ude på landet og ude midt på savannen.

- Dengang folk havde fastnet-telefoner var systemet helt elendigt. Man kunne aldrig komme igennem. Det skabte et enormt behov for kommunikation. Så da mobiltelefonen kom til Kenya, gik markedsføringen forrygende, fordi der var et stort incitament til at anskaffe sig en mobiltelefon, forklarer Nicholas Wasunna.

Artiklen fortsætter efter annoncen

15,2 millioner kenyanere ud af befolkningen på 42 millioner bruger M-Pesa. 80 procent af dem bruger det til at købe fødevarer. M-Pesa er en del af Safaricom, som er det største telefonselskab i Kenya og er ejet af Vodaphone.

Svindlere på spil

Systemet har dog et alvorligt minus, nemlig at man er nødt til at bede om pengene retur, hvis man er kommet til at sende dem til en forkert. Og man har ingen anden garanti end at håbe på, at modtageren er en ærlig sjæl, som sender pengene tilbage.

Det har skabt et spillerum for svindlere, der sender en sms, om at de er kommet til at overføre penge ved en fejltagelse. "Send venligst pengene retur".

- Mange sender jo pengene retur uden at tjekke, om de er kommet ind på kontoen. Vi kan ikke gøre andet end at forsøge at finde den, som sendte beskeden, men det kan ofte ikke lade sig gøre, fortæller Nicholas Wasunna.

M-Pesa har et maksimum på 70.000 kenyanske shilling - knap 4.700 kroner - pr. transaktion og 140.000 shilling eller knap 9.300 kroner pr. dag.