Foreløbig lejer maskinstationsejer Laurids Erik Andersen fra Mejlby-Hedeby Maskinstation kun jord af én mælkeproducent - det er Henrik Jakobsen - som til gengæld købere foderet fra markerne, men Laurids Erik Andersen kunne godt tænke sig flere aftaler.

- Jeg er selv planteavler, og det er godt, at jeg kan bytte rundt på jorden. En del af Henriks jord egner sig godt til kartofler, og det sikrer mig et rigtig godt sædskifte på jorden, når jeg både kan dyrke græs, frøgræs, korn og kartofler, siger Laurids Erik Andersen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Og Henrik er jo ligeglad med, hvilke marker, foderet kommer fra, siger maskinstationsejeren.

Han ejer selv 180 hektar, lejer 740 hektar af andre landmænd og passer desuden cirka 200 hektar for en minkmand, hvor det er maskinstationsmanden, der holder øje med afgrøderne. Det foregår på timepris, men indehaveren af Mejlby-Hedeby Maskinstation kunne godt tænke sig at leje mere jord.

- Det hele ville blive mere rationelt, hvis jeg havde mere jord, og det ville give billigere foder, siger den vestjyske maskinstationsmand.

- Det er lige det at få folk til at synes, det er en god idé. Det er vanskeligt for nogle landmænd at undvære at køre i marken - det med at komme i marken om foråret. Nogle synes, det vil være træls kun at skulle være i stalden. Der er også det gamle ordsprog med "selvgjort er velgjort", og det er nok de største forhindringer. Men jeg er helt sikker på, at sådan en ordning kunne betale sig for mange. Maskinkontoen bliver pludselig reduceret voldsomt, siger Laurids Erik Andersen.

Han passer et areal, der svarer til Henrik Jakobsens jordtilliggende, og afgrøderne derfra køber mælkeproducenten.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Der er 14 ansatte på Mejlby-Hedeby Maskinstation, der lægger tre-fjerdedele af arbejdsmængden ved landbruget. Resten er entreprenør-arbejde.