Thyregods TRV-serie kendes bedst som renser til korn og majs med mulighed for såning af græsfrø. Den hidtil største i renser i TRV-serien har været den liftophængte ni-meter version, men på Agromek 2012 præsenterede Thyregod en bugseret 12 meter renser.

Den 12 meter brede renser er hundrede procent GPS styret, og hver enkelt sektion kan løftes individuelt, når der eksempelvis renses majs i kiler - faktisk kan renseren indstilles til at køre i alt, der står på rækker.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

Ved at flytte hver enkelt sektion kan maskinen stilles til rensning af majs, roer, raps og korn. Maskinen er desuden i stand til såning af korn.

- Dette betyder, at man pludselig er ovre problemet med at såmaskine og renser skal passe sammen, forklarer Peter Lyngs, som er salgschef hos Thyregod.

GPS styring af hver sektion

Den bugserede renser er bygget op af to sektioner på hver seks meter, som sidder på den drejbare bugserede vogn, som begge sektioner foldes op på ved vejtransport.

- At akslen er drejbar betyder også, at renseren vil sørge for at være selvoprettende ved sideskrå kørsel, forklarer Peter Lyngs.

Trækket kan skydes ud på den bugserede vogn, så der bliver plads til de to seks meter brede sider. Siderne folder desuden 30 grader skråt ind i hver side, så transportbredden bliver tre meter. Sporvidden er desuden justerbar.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Hver af de to sektioner er udstyret med kamerastyring fra Claas. Det vil sige, at der på den nye renser sidder en styring for hver sektion, hvilket giver to skærme i traktoren, som ikke er holdbar i længden - her er vi ikke helt færdige med udviklingsarbejdet, fortæller Peter Lyngs.

Der er også blevet længere mellem tænderne på renseren, så der gives mere plads til planterester ved rensning.

Sektionerne løfter højt

At hver enkelt rensesektion kan løftes betyder, at maskinen ikke har problemer med selv de mindste kiler, idet sektionerne automatisk løftes, når forageret rammes. Hver sektion løfter også ekstra højt, så sektionerne løftes helt fri for planterne ved eksempelvis sene rensninger i majsen.

- Maskinen er udviklet i meget tæt samarbejde med Mosegaarden Maskinstation, og det er indehaveren Danny Bonn Pedersen, der er manden bag maskinen, forklarer Peter Lyngs.

Det var også Danny Bonn Pedersen, som fik ideen til, hvordan hver sektion kan løftes så højt, at den går fri af selv høje planter.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Ved at erstatte trapezophænget på hver sektion med en stålwire i bunden, vil sektionen løftes, når wiren bliver stram som følge af det hydrauliske stempel trykker på sektionen. Når wiren bliver stram, bliver afstanden i bunden længere end i toppen, hvilket bevirker, at enheden løftes længere op, end hvis afstanden var ens i top og bund, forklarer Danny Bonn Pedersen.

Store forventninger til maskinen

Ideen til maskinen fik Danny Bonn Pedersen på efterspørgsel fra kunder:

- Jeg havde nogle økologiske kunder, der efterspurgte en maskine til såning og rensning af korn, og det samme gjorde sig gældende for såning og rensning af raps, fortæller Danny Bonn Pedersen.

- Samtidigt med efterspørgslen på rensning af majs, spurgte jeg mig selv, om man ikke kunne slå flere fluer med ét smæk og lave en multimaskine.

- Sammen med Thyregod gik jeg i efteråret 2012 i gang, og allerede her på Agromek 2012 står vores prototype klar, fortæller en stolt Danny Bonn Pedersen, som forventer meget af den nye maskine:

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Jeg har mange fremtidsplaner med maskinen. En af dem er, at den skal spændes efter gyllevognen for at placere gylle, mens der sås græsfrø i majsen og renses. Jeg ved ikke helt om renseeffekten bliver stor, eftersom der nedfældes gylle mellem rækkerne, men det er noget af det, vi vil prøve os frem med, forklarer Danny Bonn Pedersen, som allerede har købt sprøjtehjul til gyllevognen samt sprøjte-tvillinghjul til traktoren.

Denne ide har Danny Bonn Pedersen udviklet sammen med en kunde, som i 2012 har lagt gylle ud i majsen med slangebom med et højere udbytte til følge.

- Jeg har også nogle fremtidsplaner om, at maskinen kan bruges i kartofler, så det bliver spændende at få maskinen i gang, siger Danny Bonn Pedersen.