Abonnementsartikel

Ny patenteret dansk teknologi skal sikre en bedre udnyttelse af raps. Det kan føre til bedre afregningspriser for rapsen - samt at danske landmænd i stedet for importeret soja kan bruge protein fra raps.

Raps kan andet end at forskønne foråret med smukke gule marker.

Det er en afgrøde, der både kan levere olie og lødigt protein. Traditionelt udnyttes rapsen dog kun til olieproduktion, og restproduktet rapsskråen eller rapskagen finder anvendelse i foder til de dyr, der kan tåle indholdet af glukosinolater.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Væk med det skadelige

Raps har imidlertid potentiale til at levere langt flere produkter især til fødevaresektoren, både forskellige oliefraktioner, proteiner og fibre. Olien fra raps har en meget fin sammensætning af umættede fedtsyrer, der gør den meget velegnet i fødevarer.

Proteinet har ligeledes en ernæringsmæssig meget god aminosyreprofil, der gør det til et velegnet protein i både fødevarer og foder, men kun hvis rapsens negative indholdsstoffer er reduceret.

Det er med andre ord vigtigt at fjerne de ernæringsskadelige og bittert smagende glukosinolater og fenoliske forbindelser, før proteinet kan bruges i fødevarer eller finde bred anvendelse på fodersiden.

Ny proces til bioraffinering

Det er en stor udfordring at adskille de forskellige værdifulde komponenter i rapsfrøet uden at skade nogen af dem.

Forskergruppen for Biokemi og Bioprocesser ved Københavns Universitet har imidlertid udviklet en ny proces, hvor alle komponenter udnyttes. Processen er under patentering, og den bygger på indgående kendskab til forskellige stofgruppers indvirkning på hinanden.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Med den nye proces får rapskagen et meget betydeligt kvalitets- og værdiløft, fordi den innovative ekstraktionsproces gør det muligt at isolere de forskellige bestanddele, således at produkterne har en meget høj kvalitet. De nye produkter vil have klare konkurrencefordele i forhold til eksisterende løsninger, både i forhold til kvalitet og funktionalitet og grundet metodens grønne profil.

Ændret afregning

Ingen anden teknologi på markedet kan skabe samme udbytte. For landmanden vil det betyde en ændret afregningsmodel, da det ikke kun er frøets olieindhold, der er vigtigt. Proteinindholdet har også betydning.

Derudover er den korrekte håndtering af frøene efter høst vigtig for kvaliteten af de nye olie-, protein- og fiberprodukter.

Læs hele artiklen i januar-udgaven af Agrologisk, der udkommer fredag den 11. januar.