I sit indlæg på DLG VækstForum 2013 langede Søren Gade, direktør for Landbrug og Fødevarer, hårdt ud efter regeringens planlagte transportafgifter på lastbiler.

- Landbruget har behov for at transportere varer for at kunne bidrage til landets valutaindtjening. Derfor er det grotesk, at regeringen fra 2015 planlægger at indføre en transportafgift, som betyder, at der skal betales halvanden krone pr. kilometer en lastbil kører på overordnede motor- og landeveje, sagde Søren Gade og fortsatte:

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Afgiften vil betyde en merudgift for Landbrug og Fødevares virksomheder på 345 millioner kroner. Det er en direkte skat, for hvordan kan en sådan afgift virke adfærdsregulerende, spurgte Søren Gade og gav selv svaret:

- Det gør den heller ikke. Hverken Arla, DLG eller andre af landbrugets virksomheder kører rundt med deres lastbiler, for blot at vise dem frem. Bilerne kører kun for at transportere varer, der bidrager til landets valutaindtjening, og som skaber rigtige arbejdspladser overalt i Danmark.

Fokus på sagsbehandling

Senere på året er der kommunalvalg, og i valgkampen op til valget ønsker Fødevarer og Landbrug at sætte fokus på sagsbehandlingstiderne, når landmænd søger om tilladelse til at udvide produktionen.

- Med eksempler på hvor let det kan gøres, og hvor lang tid det kan tage, vil vi sætte fokus på sagsbehandlingen i kommunerne. Vi vil samtidig sætte fokus på, hvor tåbelig den nuværende regulering af husdyrproduktionen er. Hvorfor skal en landmand være underkastet et produktionsloft på sin bedrift, når han ved brug af ny teknologi kan forøge sin produktion, uden at forurene mere? Vi ser hellere, at landbruget blev reguleret på samme vilkår som industrien, hvor virksomheden får en udledningstilladelse og herefter selv styrer produktionen inden for de rammer, sagde Søren Gade.

På mødet, som blev afholdt i kantinen hos Kongskilde Maskinfabrik, gav Søren Gade udtryk for, at han ikke så nogen konflikt mellem Landbrug og Fødevarer og Bæredygtigt Landbrug.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Vi kæmper for jer landmænd, og det gør Bæredygtigt Landbrug også. Midlerne er forskellige, men målet er det samme, og derfor skal der heller ikke herske tvivl om, at vi i Fødevarer og Landbrug gerne yder Bæredygtigt Landbrug faglig assistance i retssagen mod staten, sagde Søren Gade.