Abonnementsartikel

Selv om vandplanerne er ugyldige, gælder randzonerne stadigvæk, forklarer L&F-formanden, som anbefaler, at man følger loven.

Martin Merrild fastholder, at randzoneloven bør overholdes. Det understregede han ved et topmøde i Agerskov Hallen onsdag aften.

- Jeg vil bare gerne vide, om jeg skal pløje ud til kanten her til foråret, lød et spørgsmål fra en af de 500 fremmødte landmænd.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det fik formanden til at trække på smilebåndet.

- Jeg går meget ind for at pløje helt til kanten. Men jeg tror altså bare, at det er klogest, hvis det også er lovligt, sagde Martin Merrild.

Han blev bedt om at uddybe, hvad reglerne er, nu hvor vandplanerne er kendt ugyldige.

- Jeg har spurgt vores jurister, og de fortæller mig, at vandplanerne og randzonerne er to helt forskelliige love. De er uafhængige af hinanden, og derfor gælder Randzoneloven stadigvæk. Det kan være lidt tvivl om, hvor kompensationen for randzonerne skal komme fra uden vandplanerne, men jeg tror, det bliver løst, sagde formanden og fortsatte:

- Vi har fået kritik for,  at vi ikke har udnyttet muligheden med at lade tvivlen komme erhvervet til gode, men vi holder nu fast i, at  når vi i Landbrug & Fødevarer går ud og siger noget, så skal vi kunne dokumentere det.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Han anbefalede derfor sine medlemmer at overholde reglerne om de ti meter randzone.