- PowerFocus -

Italienske Landini har produceret traktorer siden 1884 og producerer i dag traktorer fra 60 til 232 hestekræfter.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Den brugte Landini Landpower 135 DT er set hos Præstbro Maskiner A/S, som er både importør og forhandler af de blå italienere. Traktoren er fra 2007 og er monteret med frontlæsser. Læsseren er af typen Chrois, som er en tysk-produceret Chief-læsser. Traktoren har gået 5.025 timer og er monteret med nye dæk foran.

Landpower-serien blev introduceret i 2005, hvor den afløste Landini Legende. Serien bestod af fem modeller med motorer på 118 - 184 hestekræfter. Samtlige modeller kørte med sekscylindrede Perkins-motorer og havde transmissionen med de mange gear. Den synlige forskel på Legende og Landpower er små ændringer på designet af motorhjelmen og i indretningen af førerkabinen. Den store forskel på de to modeller ligger i den tekniske opsætning, hvor Landini med Landpower-modellerne gik over til at anvende komponenter fra Danfoss. Det resulterede i en helt anden og mere præcis betjening af vendegearet og transmissionens koblingsfrie gear.

Elektrisk betjening af koblingen

Landini Landpower har koblingsfrit vendegear, som betjenes med et håndtag til venstre for rattet. Transmissionen består af seks gear i fire områder med tre powershift-trin i hvert gear. Powershift-gearene skiftes med trykknapper på hovedgearstangen, og her er der også monteret en knap til elektronisk betjening af kørekoblingen.

Frem og bak har hver sin kobling, og specielt når der køres med frontlæsser, og der ofte skiftes kørselsretning, har transmissionen i Landpower en lille finesse. Hver gang håndtaget til vendegearet flyttes, kobler de to koblinger ud, og der skiftes automatisk et mekanisk gear i transmissionen. For at undgå for mange mekanisk skift, når der eksempelvis køres med frontlæsser, bliver både det fremadgående gear og bakgearet indkoblet i sytten sekunder. Retningsskiftet foregår i den periode udelukkende over de to koblinger, og derfor sker skiftet både blødt og hurtigt.

Transmissionen er på det punkt lidt forud for sin tid, da det stort set er samme princip, der anvendes i moderne dobbeltkoblingstransmissioner, hvor der også køres i to gear i det øjeblik, der skiftes til et højere eller lavere gear.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Opdateret med nye motorer

I 2007 blev Landini Landpower opdateret med en ny kabine og et nyt design på motorhjelmen. Under hjelmen måtte Perkins-motoren vige pladsen for en NEF-motor fra italienske Iveco. Motoren overholdt normerne i Tier3.

De mindste modeller af Landini Landpower produceres og sælges endnu, mens de største modeller nu er en del af den nye Landini 7-serie, hvor motorerne overholder Tier4i emissionskravet ved i en katalysator at tilsætte AdBlue til udstødningsgassen.

Se på læsseren og afprøv koblingen

På en traktor med frontlæsser udsættes specielt forhjulsnav, slutdrevet ved forhjulene og forhjulsophænget for store belastninger. På mange landbrug anvendes traktoren med frontlæsser til alle forefaldende opgaver og af mange forskellige brugere. Det gør det vanskeligt at få serviceringen af traktoren sat i system, og da den samtidig kører rigtig mange timer, kan serviceringen let blive mangelfuld.

- Derfor ser jeg først og fremmest efter, hvor slidt frontlæsseren er, når jeg vurderer en traktor med læsser. Hænger frontlæseren i laser, er det også så godt som sikkert, at der er slør i nagler og i forhjulsophænget, forklarer Flemming Larsen, medindehaver af Præstbro Maskiner, og han tilføjer:

- Vil man kontrollere forhjulslejer og ophæng, gøres det let ved at sænke læssere til jorden og se, hvordan forhjulsophænget bevæger sig i det øjeblik, forhjulene løftes fri af jorden.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Koblingerne kan kalibreres

Den nordjyske maskinhandler har også stort fokus på kørekoblingen og vendegearet, når traktoren har kørt med frontlæsser.

- Landini Landpower har koblingsfrit vendegear, og det fungerer udmærket, når det behandles ordentligt. Men vendegearet er ikke designet til, at der blot trækkes i håndtaget med ti kilometer i timen. Sker det igen og igen, begynder koblingen at glide, og det bør man være opmærksom på, hvis koblingen på den brugte traktor tilkobler unormalt blødt, siger Flemming Larsen.

Koblingerne i Landpower kan kalibreres af en forhandler med det rigtige udstyr, og han kan også udlæse kalibreringstal, som fortæller, hvor slidt koblingerne er.

For at undgå unødig slitage af koblingerne, er det vigtigt, at de kalibreres ved hvert serviceeftersyn. Her kan kunden også få koblingerne kalibreret til de opgaver, som traktoren skal udføre.

- Kører traktoren eksempelvis med en tung gyllevogn, er det vigtigt, at koblingen er lidt mere aggressiv, end hvis traktoren udelukkende anvendes til lettere opgaver, siger Ole Larsen, medindehaver af Præstbro Maskiner.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Bremser på forakslen

Landini Landpower 135 DT er designet til at kunne køre 50 kilometer i timen. Her i landet er den droslet til 40 kilometer i timen, og derfor kan der køres transport, uden at motoren skal gå med maksimale omdrejninger.

- Traktoren har differentialespærre og hydrauliske bremser på forakslen. Bremserne er monteret centralt i forakslen, og for at sikre en god køling af bremserne, indeholder forakslen elleve liter olie.

Bremserne på forakslen aflaster bremserne ved baghjulene, og derfor ser vi sjældent skader på bremser eller følgeskader i transmissionen på Landini Landpower, siger Ole Larsen og pointerer, at lejerne ved forhjulene kan spændes op, hvis der opstår slør.

Tekniske data Landini Landpower 135 DT

Motor                                               Perkins

Antal cylindre                                6

Artiklen fortsætter efter annoncen

Volumen l                                       5,985

Effekt hk                                         134

Moment Nm                                   555

Antal gear                                      108x36

Koblingsfri vendegear                  ja

Artiklen fortsætter efter annoncen

Liftkapacitet kg                            7.000

Hydraulikydelse l/min                 62

Årgang                                             2007

Antal timer                                    5.025

Pris                                                  298.000

Artiklen fortsætter efter annoncen

Alternativer til prisen

Case IH MXU 125

Traktoren er monteret med en Trima 6.0 med parallelstyring. Traktoren er til salg hos traktor og Høstspecialisten A/S i Hinnerup.

Motor                                               Case IH NEF

Antal cylindre                                6

Volumen l                                       6,728

Effekt hk                                         116

Artiklen fortsætter efter annoncen

Moment Nm                                   520

Antal gear                                      24x24

Koblingsfrit vendegear                ja

Liftkapacitet kg                            7.864

Hydraulikydelse l/min                 113

Årgang                                             2005

Antal timer                                    3.900

Pris                                                  298.000

Claas Ares 547

Traktoren er udstyret med en Hauer MC 110 læsser med parallelføring. Traktoren er til salg hos Boi Davidsen Maskinforretning i Bredebro.

Motor                                               DPS

Antal cylindre   4

Volumen l                                       4,530

Effekt hk                                         97

Moment Nm                                   415

Antal gear                                      32x32

Koblingsfri vendegear                  ja

Liftkapacitet kg                            8.470

Hydraulikydelse l/min                 110

Årgang                                             2006

Antal timer                                    6.000

Pris                                                  295.000

Deutz-Fahr Agrotron 118 TT

Traktoren er monteret med en Hauer Pom-C 130-frontlæsser. Læsseren er monteret i 2007 og har elektronisk betjening. Traktoren er til salg hos Grundvad Maskinhandel.

Motor                                               Deutz

Antal cylindre   6

Volumen l                                       6,057

Effekt hk                                         128

Moment Nm                                   512

Antal gear                                      24x24

Koblingsfri vendegear                  ja

Liftkapacitet kg                            6.220

Hydraulikydelse l/min                 120

Årgang                                             2004

Antal timer                                    3.190

Pris                                                  295.000