Jorden er den samme, men toppen af priserne på landbrugsjord er høstet gevaldigt af. Siden 1. halvår 2008, da priserne på landbrugsjord var i top med i snit 260.000 kroner pr. hektar, er prisen faldet med 42 procent, så der fire år senere i gennemsnit skulle betales 150.000 kroner for en hektar inklusive bygninger.

Det skriver Jyllands-Posten.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Værditab på 286 milliarder

Det betyder, at priserne på de danske landbrug - jord og bygninger - er faldet med 286 milliarder kroner over de senere år.

- Prisfaldene, der er fortsat i 2. halvår 2012, skyldes især, at et stort antal økonomisk nødlidende ejendomme skal have ny ejer. Disse ejendomme handles ofte til priser, der svarer til ejendommenes eksisterende realkreditgæld – i nogle tilfælde er priserne endda lavere. Der er stadig et stort antal nødlidende ejendomme, som skal omsættes. Derfor vil presset på priserne fortsætte i 2013 og muligvis også i 2014,« vurderer cheføkonom Jens Schjerning fra rådgivningsvirksomheden Agrocura Finans og Råvarer.

Fald på 50 procent

Jens Schjerning forudsagde i 2008, at prisen på landbrugsjord ville dykke med 50 procent, og selv om faldet foreløbig "kun" er på 42 procent for produktionslandbrug over 15 hektar, regner Jens Schjerning med, at hans prognose holder.

- Det nominelle prisfald vil formentlig komme tæt på 50 procent, inden vi får en stabil bund. Der er stadig et betydeligt antal meget store mælkebedrifter, som hænger helt ude i tovene økonomisk. De vil blive handlet til priser, der trykker markedet, siger Jens Schjerning til Jyllands-Posten.

Priser er gunstige

Han siger, at prisen på landbrugsjord og ejendomme nu er i ligevægt, så har man mulighed for at købe jord og dyrke den, er der udsigt til en god forretning.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Landmænd, der etablerer sig nu, får et fantastisk udgangspunkt for at tjene penge, siger cheføkonomen til Jyllands-Posten. Jens Schjerning.