Når dronningen og statsministeren nævnte de danske bønder, samarbejde og hårdt arbejde, så må det næste være, at det danske politikere følger op og indser vigtigheden af, at dansk landbrug kan bidrage til både økonomi og beskæftigelse.

Det mener Christian Lund, formand for Sønderjysk Landboforening, efter at han har studeret de to markante kvinders nytårstale.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Det er nemlig efter min opfattelse således, at det er vores politikere, der skal gå foran og vise, at de vil vort erhverv i fremtiden. For fødevarer af dansk kvalitet er af afgørende betydning for at fastholde og videreudvikle et velfærdssamfund som det danske. Det opleves som en selvfølge i Danmark, men det er det slet ikke i store dele af verden, siger Christian Lund i en nytårsudtalelse.

Eksport af majs og grise

Han spørger, hvorfor et energieffektivt og fødevaresikkerhedsmæssigt foregangslang som Danmark eksporterer masser af smågrise og majs-afgrøder til udlandet.

- Råvarer som, hvis de var blevet forarbejdet i dem danske fødevareindustri, antageligt kunne have hjembragt 20-30 milliarder kroner i netto valutaindtjening samt skabt beskæftigelse til flere tusinde medarbejdere. Det kan Danmark da ikke have råd til at lade passere, konstaterer Christian Lund.

Møde den 9. januar

Han tilføjer, at det blandt andre er fødevareminister Mette Gjerskov, der bestemmer, hvor udviklingen skal dreje hen, og derfor glæder formanden for Sønderjysk Landboforening sig over, at fødevareministeren besøger den sønderjyske landboforening i næste uge - den 9. januar.

I samme forbindelse - ved mødet på Agerskov Kro - kommer Landbrug & Fødevarers formand Martin Merrild også på besøg.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Kreditmuligheder

De to topfolk, der til daglig sidder på hver deres side af bordet, taler dog ikke på samme tid, men de får mulighed for at møde de sønderjyske landmænd fra en række landboforeninger.

- Jo klarere politikerne kommunikerer, at der satses på landbrug i fremtiden - jo hurtigere vil pengeinstitutter og kreditforeninger være villige til stille kapital til rådighed for den videre udvikling af erhvervet, siger Christian Lund.