Abonnementsartikel

En nyudviklet kamridser, der skærer seks-syv millimeter ned i fedtet på svinekammen, skal flytte arbejde tilbage til Danmark.

I dag sender Danish Crown mange af sine flæskestege til Tyskland for at få dem ridset, men en nyudviklet kamridser forventes ifølge ing.dk at hente arbejdet hjem igen.

Den nye kamridser sparer to arbejdsprocesser for medarbejderne på slagteriet. Dels sparer de et løft, inden stegen ruller ind i maskinen, dels sparer de et meget opslidende efterbehandlende led, hvor stegen i dag bliver efterridset manuelt de steder, hvor knivene ikke har fået ordentligt fat.

Artiklen fortsætter efter annoncen

I dag anvender slagterierne en kamridser med 52 blade, der skærer i kammen på én gang, hvor snittene bliver forskellige.

Den nye maskine har et krumt underlag og kun én hurtigtskærende, roterende kniv, der tilpasser snittet til de forskellige dele af stegen, så dybden bliver ens over det hele, og dermed skabes de bedste betingelser for sprød svær.

- Så med den ny maskine opnår slagterierne en bedre kvalitet steg og et bedre arbejdsmiljø, siger Jens Scheller Andersen, seniorkonsulent på Teknologisk Institut, der har udviklet maskinen.

Udbredes på danske slagterier

En CE-mærket funktionsmodel blev i november 2012 sat i drift hos Danish Crown i Herning, hvor der bliver slagtet flere end 30.000 svin om ugen. En produktion, der blandt andet kan blive til 100.000 flæskestege.

Så snart den såkaldte In-Line kamridser bliver udbredt på de danske slagterier – formentlig sidst i 2013 – forventer Danish Crown, at det meste af ridsearbejdet bliver i Danmark i stedet for at slagteriet skal sende sine stege til Tyskland. 

Artiklen fortsætter efter annoncen

Kamridseren er udviklet på bestilling fra slagterierne igennem svineafgiftsfonden, SAF, og maskinen en er patentanmeldt af DMRI, Danish Meat Research Institute.