Selvgjort er velgjort - det gælder i hvert fald, hvis man selv udvikler et vindmølleprojekt, der skal stå på ens jord.

Det er budskabet fra LandboSyd. Ofte er det vindmølleudviklerne, der får gevinsten fra projekterne, mener den sønderjyske landboforening, som først i det nye år arrangerer et møde, som sætter det emne op i vinden.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

Gevinst til udviklerne

- Vi har i længere tid oplevet, at landmænd bliver kompenseret med hvad der umiddelbart synes at være attraktiv kr. 700.000-1.000.000 pr. mega-watt. Det er jo mange penge for ikke at gøre andet, end at skrive under på et stykke papir og se tiden an, siger Peter Grove, der er vindmølleekspert hos LandboSyd.

- Men den reelle gevinst henter projektudviklerne, som har fået råderet over jorden og opstiller møllerne. Vi vil i LandboSyd gerne gøre opmærksom på, at der ligger større økonomiske potentialer i selv at rejse vindmøller. Med underskriften på andres projekter fraskriver landmanden sig retten til selv at rejse møllerne, siger Peter Grove.

Værditilvæksten

På mødet den 10. januar bliver forskellige muligheder belyst.

-Vi tager fat på værditilvæksten af jorden. Hvad skal der til for at rejse møller, og hvordan kan man som lodsejer maksimere sin gevinst. Og hvad giver det muligheder i lokalområdet, siger Peter Grove.

Der er udsigt til endnu flere vindmøller på land de kommende år, og derfor ønsker LandboSyd at sætte fokus på emnet allerførst i det nye år. Mødet foregår i Aabenraa, og foruden Peter Grove taler blandt andet en repræsentant for Danmarks Vindmølleforening og en bankmand.