Abonnementsartikel

Miljøminister Ida Auken har taksterne klar for bøder, hvis man opbevarer eller henter ulovlige sprøjtemidler.

Hvis en landmand har et ulovligt sprøjtemiddel stående på lageret, så skal landmanden samtidig have adgang til de 15.000 kroner, der er bøden, hvis ulovligheden bliver opdaget.

Miljøminister Ida Auken (SF) er nemlig klar med store bøder for ulovlige sprøjtemidler.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Foruden større bøder ved import eller opbevaring af ulovlige sprøjtemidler, kan landmænd også miste retten til at sprøjte deres egne marker.

- Vi skal have stoppet den hovedløse brug af ulovlige sprøjtemidler. Vi er så heldige, at vi kan drikke vores grundvand urenset i Danmark, og det skal vi kunne blive ved med. Derfor sørger jeg nu for, at landmændene kan mærke det, hvis de bryder loven, siger miljøminister Ida Auken i en pressemeddelelse.

Flerdobbelt bøde

Landmænd, der henter ulovlige sprøjtemidler i udlandet, får en bøde på mindst 20.000 kroner. Størrelsen på de nye skærpede bøder afhænger af mængderne, og hvor meget det ulovlige sprøjtemiddel belaster miljø og sundhed. Jo farligere midler landmanden har købt fra udlandet, des højere bliver bøden.

Bøderne vil blive fler-doblet i forhold til tidligere praksis.

En landmand, som i 2007 fik en bøde på 92.000 kroner for at importere 1.800 liter ukrudsmiddel, ville med de nye regler få en bøde på 263.000 kroner.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Mister retten til at sprøjte

De nye regler lægger også op til, at landmænd, der bevidst importerer eller bruger ulovlige sprøjtemidler, kan miste retten til at sprøjte deres egne marker.

- Hvis man gør sig til kriminel ved at bruge ulovlige sprøjtemidler, så skal det have alvorlige konsekvenser. Vi tager nu sprøjtemiddelcertifikatet fra de værste syndere i op til fem år. De ødelægger miljø og grundvand, og de ødelægger det for alle dem, som følger reglerne, siger Ida Auken.

Ændringerne i kemikalieloven er netop sendt i offentlig høring.