Den øverste embedsmand i Miljøministeriet, departementschef Marianne Thyrring, fratræder mandag sin stilling med øjeblikkelig virkning.

I stedet for at være leder af Miljøministeriets departement, skal Marianne Thyrring på regeringens vegne undersøge tilstanden af det lokale demokrati i landets kommuner. Det oplyser ministeriet.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ud til 98 kommuner

Det er økonomi- og indenrigsminister Margrethe Vestager, der sender Marianne Thyrring på en tur ud til Danmarks 98 kommuner for at finde ud af, hvordan det står til med det lokale demokrati.

- Det lokale demokrati trænger til et eftersyn, så vi i åbenhed kan forholde os til demokratiets tilstand, siger Margrethe Vestager.

Ved sidste kommunalvalg i 2009 faldt stemmeprocenten med omtrent fire procentpoint til et lavt niveau. Samtidig er der nylige undersøgelser, der viser, at borgernes oplevelse af at lokalpolitikere og det politiske system tager hensyn til deres holdninger, er faldende. Ligesom borgernes oplevelse af at vide nok om de lokalpolitiske forhold og føle sig i stand til at handle lokalpolitisk også er faldende.

Levende demokrati

-Jeg er meget optaget af, at vi har et levende lokalt demokrati. Hvis borgerne for eksempel oplever, at de bliver mindre inddraget i de lokale demokratiske processer end førhen, er det bekymrende. Det skal vi vide mere om. Derfor igangsætter vi en undersøgelse af, hvordan det står til med det lokale demokrati, og det skal give inspiration til, hvordan vi kan forbedre – eller nytænke – det lokale demokrati, siger Margrethe Vestager ifølge en pressemeddelelse.

På tur indtil sommer

Marianne Thyrrings rundtur til de danske kommuer sker fra januar til maj næste år, og resultatet af hendes undersøgelser bliver præsenteret til sommer.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Konstitueret departementschef i Miljøministeriet bliver den nuværende direktør i Kort og Matrikelstyrelsen, Henrik Studsgaard. Han varetager opgaven, indtil der er fundet en afløser. Stillingen bliver snarest opslået, oplyser Miljøministeriet.

Marianne Thyrring har været departementschef siden 2007.