Vinteren er kun lige begyndt. Og måske kan det i de kommende måneder gå lige så galt som under vinteren 2010, hvor det tunge tryk fra snemængderne fik mange landbrugsbygninger til at synke sammen under vægten.

Det ved man alt om hos forsikringsselskaberne, som stadig anfører, at landmanden har pligt til at gøre sit yderste for at forhindre den slags skader. I 2010 kom sneen og de efterfølgende skader bag på mange, og det betød, at landmændene i mange tilfælde ikke nåede at rydde sneen, inden det var for sent.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- En forsikring vil som udgangspunkt dække snetryksskader på bygninger og løsøre, men som ejer af en bygning har man pligt til at rydde sneen, hvis det er muligt. Hvis et tag styrter sammen, og man ikke har ryddet sneen, har forsikringsselskabet mulighed for at nedsætte eller afvise erstatning, siger Svend-Anker Worm, der er agronom i Topdanmark.

I vinteren 2010 blev mange landbrugsbygninger ramt af snetryks-skader, og Topdanmark udviklede derefter et særligt forsikringsprodukt, der overtager landmandens ansvar for at fjerne sneen.

- Ofte er det svært for landmanden selv at fjerne sneen, og derfor etablerede vi i 2011 Tophjælp Snerydning, som er en forsikring, der kan købes som tillæg til kundernes almindelige landbrugsforsikring. Den går ud på, at landmanden kontakter os hvis der er behov for snerydning på tagene, og så sørger vi for, at en maskinstation kommer og udfører arbejdet, siger Svend-Anker Worm.

Omkring 500-600 landbrug har allerede en snerydningsforsikring og Svend Anker Worm oplyser, at den typisk koster mellem 500 og 2.000 kroner årligt, afhængigt af hvor store tagflader, der er på gården.