Abonnementsartikel

Småbønder i Uganda skal uddannes i at drive bedre landbrug og være købmænd. Det giver mulighed for danske elever at dykke ned i kreativiteten.

Når man tager en flok unge mennesker og beder dem om at udvikle ideer til, hvordan man hjælper småbønder i Uganda, så kommer der utraditionelle ideer frem.

På Agroskolen Hammerum skal grundforløbselever nemlig bygge vidensbro og kickstarte innovationsmuligheder til småbønderne i det afrikanske land, og da der var innovationscamp om fødevareknaphed i Uganda, bød kreativiteten både på ideer om en solcelledreven traktor, souvenirbutikker og danske landbrugsskoler i Uganda.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Udveksling

Blandt de 30 elever vandt gruppen, der foreslog, at danske landbrugselever kan komme i praktik i Uganda for at lære om denne form for landbrug, samtidig med, at de rådgiver ugandiske landmænd.

- Denne gruppe vandt, fordi deres ide var nytænkende og meget detaljeret. Den kunne faktisk også rumme flere af de andre ideer, der blev præsenteret på dagen. Mange havde nemlig fokus på, at uddannelse og videndeling er første skridt i kampen mod fødevareknaphed, siger Jens Silkjær, som har stiftet Farming 4 Life sammen med sin kone, Maria.

Frugtbart og problematisk

Uganda er et af verdens mest frugtbare lande og alligevel sulter millioner af mennesker. Derfor er danske og ugandiske organisationer nu gået sammen for at vende kurven og lære småbønderne om godt købmandsskab, projektet hedder Farming 4 Life.

I løbet af de næste to år vil der blive afholdt workshops for 1.000 familier og etableret et videns- og kommunikationscenter med base for vidensudveksling fra blandt andet Agroskolen i Hammerum. Projektet vil berøre mere end 10.000 mennesker.