Abonnementsartikel

Ny to-rækket planter kan med gps-styring plante præcist i forbandt på alle typer jord og arealer

Præcis plantning i forbandt og høj kapacitet, når vejret er optimalt.

Det er, hvad de krævende producenter af juletræer ønsker.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Egedal og Thorsen-Teknik har udviklet et system, hvor man kan plante to rækker ad gangen med trinløst justerbar rækkeafstand og mulighed for frit valg af planteafstand.

- Med det har vi omkring 50 procent højere kapacitet end på det gamle system, hvor vi kun plantede en række ad gangen, forklarer Lars Kildsgaard, indehaver af L. K. Skovservice med hjemsted ved Them i Midtjylland.

I en sparring med ham har Egedal Maskinfabrik udviklet en Hydromatic to-rækket planter, der kan plante i alt lige fra bearbejdet jord til arealer, hvor de gamle stød fra en renafdrevet kultur står tilbage.

Den præcise plantning i rækker med nøjagtig samme afstand og med samme planteafstand sørger det nye, GPS RTK-baserede system RosCrop fra Thorsen-Teknik for. Dette system er også ret nyt, idet det kun har kørt som færdigudviklet i efteråret 2012.

- Det fungerer og giver os flere træer pr. hektar, så vi udnytter arealerne bedst muligt, konstaterer Lars Kildsgaard.

Artiklen fortsætter efter annoncen

RTK GPS-anlæg giver præcision

Mange har hidtil brugt et akustisk signal eller et blinkende lys, når planterne skal sættes. Men med det nye system RosCrop skal de to personer på planteren blot sørge for, at der hele tiden er planter i plantearmenes holdere.

Herefter sørger det GPS RTK-baserede system for, at planterne bliver sat præcist, hvor de skal stå.

- Det fungerer godt sammen med vores nye, to-rækkede Egedal Hydromatic, konstaterer Lars Kildsgaard.

Han fortæller, at det dog kræver, at piloten på traktoren og mandskabet på planteren sørger for, at planteren bliver korrekt indstillet til at fiksere planterne, hvor de skal stå.

Men det er også vigtigt af den simple grund, at rødderne skal have ordentlig kontakt med den omgivende jord, så de allerede fra plantningen kan få fat i vand og næring.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Derfor kan trykrullerne justeres frem og tilbage, så de arbejder optimalt i såvel ler- som sandjord.

Nemt at indstille og bruge

- RosCrop er nem at indstille til den valgte rækkeafstand og planteafstand, så planterne står i det forbandt, man vil have, siger Lars Kildsgaard.

RosCrop får sine RTK-signaler fra et Topcon X System150-anlæg, som også er leveret af Thorsen-Teknik, der har importen af Topcon til det danske marked. Men RosCrop kan også arbejde sammen med andre GPS-anlæg, der kører med RTK-referencesignaler.

Den to-rækkede Egedal Hydromatic-planter kan køre med trinløs variabel rækkeafstand fra 90 til 150 centimeter. Desuden kan den sætte planterne med den ønskede afstand.

- Vores kunder har forskellige ideer om, hvad den ideelle række- og planteafstand er, forklarer Lars Kildsgaard.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Omstilling af rækkeafstanden tager kun nogle få sekunder, fordi der ikke sker en mekanisk låsning af systemet - det fungerer udelukkende hydraulisk.

- Jeg kan kun sige, at vi nu har et plantesystem, som jeg er særdeles godt tilfreds med, fastslår Lars Kildsgaard.