Foreningen for Reduceret Jordbearbejdning i Danmark, FRDK, har netop gennemført en studietur til Tyskland. Det er tankevækkende at møde et så voldsomt gå-på-mod og optimisme hos tyske landmænd i modsætning til, hvordan landmænd i Danmark har det.

Det fornemmes da også tydeligt, at store tyske tilskud til biogas med mere er med til at forøge indtjeningen, samtidig med at miljøreguleringen har et noget andet indhold end den danske.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Regler for erosion og kvælstof

Der er ingen tvivl om, at tyske landmænd producerer under andre betingelser end danske landmænd. Det kommer blandt andet til udtryk i de tyske regler for erosion, organisk stof og kvælstof.

Et af argumenterne for den restriktive regulering af landbruget i Danmark er, at landbrugsarealet udgør en større procentdel i forhold til for eksempel Tyskland. Det mener jeg dog ikke er rimeligt.

I Danmark har man haft en meget politisk tilgang til miljøreguleringen frem for en faglig regulering.

Populistisk propaganda

Populistisk propaganda fremført af især Danmarks Naturfredsforening har været med til at ensrette miljøreguleringen i Danmark, således at man meget enøjet har fokuseret på at begrænse tilførslen af kvælstof til landbrugsafgrøderne.

Det er synd for miljøet, og det er synd for landbruget. Jeg håber, man vil revurdere miljøindsatsen i Danmark, således at man får flere miljøaspekter med. Det vil give en mere afbalanceret regulering, som man blandt andet har i Tyskland. Det vil være til stor gavn for danske landmænd, den danske konkurrenceevne og eksport af landbrugsvarer - og det vil være til gavn for det danske samfund.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Læs hele artiklen i december-udgaven af Agrologisk, der udkommer fredag den 14. december.