Abonnementsartikel

Seks ud af ti danskere får flæskesteg på bordet juleaften, men lidt flere får and. I halvdelen af hjemmene serveres både and og gris.

Krisetid er grisetid.

I seks ud af ti hjem vil der være flæskesteg på bordet juleaften, og det er en stor stigning i forhold til sidste jul. Dengang var det kun gæsterne ved godt og vel fire ud af ti juleborde, der kunne se frem til at få et stykke flæskesteg på tallerkenen. Det skriver Foodculture.

Artiklen fortsætter efter annoncen

3,3 millioner flæskestegs-spisere

Når der kommer flæskesteg til så mange danskere - forventeligt 3,3 millioner - den 24. december, skyldes det også, ja krisen.

- Flæskestegen er det traditionsrige valg, og i tider med lavkonjunktur og høj arbejdsløshed er der en generel tendens til at vælge det sikre, mener forbrugerekspert hos Landbrug & Fødevarer, Klaus Jørgensen.

Landbrug & Fødevarer har fået Userneeds til at foretage en rundspørge, og her bliver danskerne spurgt til, hvad de planlægger at spise juleaften.

Mange sværger ikke kun til grisen, men sætter også and på bordet. I halvdelen af hjemmene bliver der serveret både andesteg og flæskesteg, og derfor overhaler anden også grisen som den gæst, der kommer i fleste danske hjem - anden er at finde syv ud af ti steder.

Hver femte and er dansk

Det bliver til 1,1 millioner ænder, men kun hver femte and vil være dansk. Den danske andeproduktion er nemlig faldet fra 1,7 million i 2006 til 630.000 i år, og det beklager Martin Daasbjerg, formand for Dansk And, naturligvis.

Artiklen fortsætter efter annoncen

For dansk er bedst, mener han.

- Hvis du tager den billigste and, så er den helt sikkert ikke dansk. Den vil højst sandsynligt komme fra Tyskland, og så vil den være slagtet efter bare 36 dage. Når sådan en billig and bliver hevet ud af ovnen juleaften, så finder man ud af, hvad det er for en and, man har fået. Der bliver kun minimalt med brystkød tilbage, og det meste af anden vil ligge nede i bradepanden. Men så giver det da i det mindste masser af sovs, siger Martin Daasbjerg.

I Danmark tager det 56 dage at producere en and.