Abonnementsartikel

Få set økonomien efter her mod slutningen af året, lyder opfordringen fra Sønderjysk Landboforening.

Der er rigtig mange grene på det "træ", der udgør Ryon og Lisbeth Petersens bedrift Elmegården i sønderjyske Sommersted. Der er kødkvæg, får og lam, jordbrug, grise, vinkælder, gårdbutik og gårdmejeri, bondegårdsferie og besøgsbondegård - og så lige et større forsamlingshus.

Det lyder af meget, og det er det også, men det er ikke mere end der er økonomi i, siger landmanden.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Sortering i tingene

- Som selvstændig skal man være realistisk og se på, hvad der kan give penge. Man skal ikke lade følelserne løbe af med en og arbejde med noget, bare fordi det er dejligt. Det skal også give penge, fastslår Ryon Petersen på Elmegården.

- Vi er blevet bedre til at sortere i, hvad der giver penge, tilføjer Ryon Petersen.

Handling inden nytår

Og mens julemåneden er en periode, hvor der bliver brugt rigtig mange penge, er det også en måned, hvor man godt kan bruge lidt tid på at få tjekket økonomien, der kan gøre det kommende år bedre.

- Det er vigtigt, at vi selvstændige tager hånd om tingene her inden årsskiftet, siger Ryon Petersen. Det såkaldte Zynergi-Netværket hos Sønderjysk Landboforening arrangerer netop sådan et økonomi-tjekke-møde onsdag den 12. december, hvor der bliver fortalt om skattereformen og dens betydning, restskat, afskrivninger, brug af servicefradraget, bogføringsloven, forsikringer, pension og dagpenge.

Undervisere er Per Berthelsen, ViaCount, og skatterådgiver Jette Stigsen Bräuner fra Sønderjysk Landboforening.