Abonnementsartikel

En traxavator er en blanding mellem en læssemaskine og en traditionel dozer. En fantastisk maskine, mener udlejer på Fyn.

Det er en blanding af en bulldozer og en læssemaskine, men en såkaldt traxavator - eller en larvebåndslæsser - er slet ikke så udbredt i Danmark.

Det kan Kim Jørgensen, der er indehaver af KJ Maskinudlejning på Fyn, ikke forstå.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Han har netop købt en Caterpillar 963D traxavator, som han kalder en klassisk entreprenørmaskine.

Den kan det hele

- Det er efter min mening den mest effektive maskine, som både kan grave ud, læsse jord og planere. I 1980’erne havde alle entreprenører en traxavator, men det er som om de er forsvundet ud af billedet. Jeg kan læsse 300 kubikmeter jord i timen med én traxavator frem for at bruge en dozer og en gravemaskine til det samme arbejde, siger Kim Jørgensen.

Let at leje ud

Han driver primært udlejningsvirksomhed, og her er Caterpillar særligt gode, lyder Kim Jørgensens erfaring.

- Caterpillar er lettere at leje ud end andre mærker. Det skyldes flere forhold som dieselforbruget, produktiviteten og vel også selve mærket. Samtidig forventer jeg en noget højere gensalgsværdi for Caterpillar i forhold til andre mærker, siger Kim Jørgensen.

Det våde klima

Han har også indkøbt en Caterpillar-dozer i år til sin maskinpark af entreprenør-maskiner, men han håber at kunne satse mere på dozere og traxavatorer fremover. Han tror, det våde klima i bogstavelig forstand vil skabe større fremkommelighed for disse bæltekøretøjer.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- For mig er det sjovest at arbejde med dozere og traxavator. Det er lidt en niche på udlejningsmarkedet, og det passer godt til mig. Hvis man skal gabe over det hele, skal man have rigtigt mange maskiner. Så foretrækker jeg denne niche, siger Kim Jørgensen.