Brdr. Keldahl på Samsø avler cirka 200 hektar med kartofler, der færdigpakkes på virksomhedens eget pakkeri og sælges som tidlige Samsø kartofler. Derudover dyrkes der en lang række grønsager, og alt sammen sker i bede på 3,20 meter.

Gennem en årrække har virksomheden arbejdet på at tilpasse maskinparken til den valgte bed-bredde og til at køre CTF (kontrolleret trafik), hvor der køres i faste spor, som ligger fast fra år til år.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Kartoffeloptageren har været en af de maskiner, som det har været vanskeligt at få til at passe ind i systemet, hvor der ikke køres i bedene mellem sporene. Derfor har Brdr. Kjeldahl undersøgt markedet for selvkørende optagere, og på Agromek underskrev Jens Kristian Kjeldahl slutsedlen på en ny selvkørende Grimme Tectron 415.

Maskine er firerækket og passer derfor perfekt til de opsatte bed. Tectron 415 bæres foran af bælter, som har en sporvidde, der passer i de faste kørespor. Maskinens baghjul kommer derimod til at køre i bedet. Det var det kompromis, der måtte gøres, for at få en optager med tilstrækkelig tankkapacitet til at rumme et træk på markerne, så der kun læsses af på forageren.

Den ene overkørsel af bedet er til gengæld en klar forbedring i forhold til nu, hvor der køres med to bugserede optagere, og hvor bedet overkøres flere gange.

Nye standarder

Ved tidlig optagning kan kartoflerne let beskadiges, og i valg af maskine har Brdr. Kjeldahl derfor haft stor fokus på, hvordan optageren håndterer kartoflerne.

- I Grimme Tectron 415 skifter kartoflerne på intet tidspunkt retning, men kører i en lige linje fra det brede indtag og op i tanken. Sammen med maskinens Multisep separation sætter det nye standarder for optagning af spisekartofler, siger Jans Kristian Kjeldahl, medindehaver af Brdr. Kjeldahl.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Han er godt klar over, at maskinen er overdimensioneret til virksomhedens 200 hektar kartofler. Men det ser han kun som et positivt problem.

- Med den store kapacitet kan vi nøjes med at køre, når forholdene er optimale, og vi får derved mulighed for at levere en endnu bedre kvalitet til vore kunder. Kapaciteten giver også mulighed for at udvide arealet med egns specifikke kartofler, og da vi i forvejen kører maskinstation, er der også mulighed for at hjælpe andre kartoffelavlere på Samsø, forklarer Jens Kristian Kjeldahl.

Han forventer også, at maskinen skal høste afgrøder som selleri, rødbeder og grøntsager. Det vil give mulighed for at styrke produktionen af grønsager på Samsø. Med sommeren og efteråret 2012 i frisk erindring, og prognosen for vejrforandringer, ønsker virksomheden også at være gearet til at kunne klare høsten af kartofler og grøntsager under vanskelige betingelser.

Erfaringer med Grimme

At valget faldt på en Grimme-optager er ingen tilfældighed. De to nuværende optagere er begge fra Grimme, og da virksomheden gik over til det nuværende bedsystem, udviklede de i samarbejde med Grimme en stenstrenglægger, som er tilpasset bedet.

- Vi kender den tyske fabrik som en solid samarbejdspartner og har også hun gode erfaringer med service fra Grimme Skandinavien. Vi har også valgt Tectron 415 ud fra, at det ikke er den første maskine her i landet, og at reservedelsforsyningen og serviceringen af maskinen derfor er på plads, siger Jens Kristian Kjeldahl.

Artiklen fortsætter efter annoncen

I produktionen af grøntsager anvender Brdr. Kjeldahl tillige flere maskiner fra danske Asa-Lift. Virksomheden indgik i foråret et partnerskab med Grimme, og derfor finder Jens Kristian Kjeldahl det også naturligt, at maskinerne fra de to producenter supplerer hinanden i produktionen på Samsø.