Abonnementsartikel

Bæredygtigt Landbrug har rundet 2,5 millioner støttekroner til retssager.

Danske landmænd vil ikke længere vende den anden kind til, når miljødebattører og politikere giver landbruget skylden for alt fra fiskedød og grundvandsforurening til udskibning af arbejdspladser. Retssager er en af de metoder, erhvervet gør brug af i kampen for, at der skal ligge fakta til grund for den førte landbrugs- og miljøpolitik i Danmark.

Hos Bæredygtigt Landbrug bad man i maj sine medlemmer om at skillinge sammen til retssagerne imod den danske stat og i forbindelse med injuriesagen mod den tidligere direktør for Danmarks Naturfredningsforening, René La Cour Sell. Opbakningen fra medlemmerne har siden været stor, og foreløbig har foreningen modtaget mere end 2,5 millioner kroner i støtte fra mere end 640 medlemmer, og donationerne strækker sig fra 250 kroner til 40.000 kroner. Den store opbakning ser direktør i Bæredygtigt Landbrug, Vagn Lundsteen, som et klart signal om, at landmændene nu ranker ryggen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Flere har bidraget flere gange. Det er en fantastisk opbakning til vores arbejde, som vi er både stolte og ydmyge over. Det er også et signal om, at det er nu, det skal vise sig, om det skal briste eller bære, siger Vagn Lundsteen, som påpeger, at foreningens medlemmer er hårdt økonomisk pressede, og at mange landmænd giver udtryk for, at de ser retssagerne som det sidste skud i bøssen.

Hvis ikke Bæredygtigt Landbrug vinder sine retssager, og den nuværende politiske dagsorden fortsætter, vil det ifølge landbrugsorganisationen ende med tusindvis af konkurser på landet, og oven i den økonomiske krise føler medlemmerne sig udsat fra en urimelig kritik fra mange sider.

Bæredygtigt Landbrug har lige nu tre verserende retssager. Den ene er anken af injuriesagen imod René La Cour Sell, mens de to andre er stævninger af den danske stat for brud på EU-reglerne i forbindelse med tiltagene i ”Grøn vækst”, randzoneloven og vandplanerne, og senest har foreningen den 25. oktober stævnet staten for de danske særregler på kvælstofområdet.