Abonnementsartikel

I forsvaret skyder man grise og lader kirurger bruge dem som forsøgsdyr. Dyreværnsorganisation klager til forsvarsministeren.

Det danske forsvar bruger levende grise som skydeskiver for at træne forsvarets kirurger i at behandle krigsskader, og det har vakt vrede hos dyreværnsorganisationen PETA.

Ifølge dr.dk har PETA klaget til forsvarsminister Nick Hækkerup (S) over det, organisationen beskriver som "grusomme dyreforsøg". Men ministeren vil ikke stoppe forsøgene med grise.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Man må lige holde proportionerne på plads. Der slagtes 21 millioner grise i Danmark årligt. I forsvaret bruger vi under 50 grise om året. Vi bruger grisene til at redde soldaternes liv, men når man slår de 21 millioner grise ihjel for at levere flæskesteg ud af landet, er der ingen, der siger, at det er et etisk problem, siger han ifølge DR til Ritzau.

Øvelserne sker i et træningsområde ved Jægerspris, hvor soldater skyder bedøvede grise for herefter at lade kirurger øve sig i at operere og behandle sår-traumer. Til sidst aflives forsøgsdyrene.

Britiske protester

Sagen har vakt en del opmærksomhed uden for landets grænser, idet britiske militærlæger ifølge BBC er blevet sendt til Danmark for at deltage i de kirurgiske øvelser på grisene.

Både PETA og dyreværnsorganisationen RSPCA har i skarpe vendinger kritiseret det britiske forsvarsministerium, som forsvarer sig med, at øvelserne på grisene giver lægerne uvurderlige erfaringer med at behandle sårede soldater.

PETA

People for the Ethical Treatment of Animals (PETA) er ifølge Wikipedia en amerikansk dyreretsforening, der blev stiftet i 1980 og har 850.000 medlemmer på verdensplan. Uden for USA har PETA søsterorganisationer i Storbritannien, Indien, Tyskland, Asien og Holland.

Artiklen fortsætter efter annoncen

PETAs filosofi er, at mennesker ikke har ret til at bruge dyr som mad, tøj, til forsøg og som underholdning.