Abonnementsartikel

Arla er fusioneret med Milch-Union Hocheifel (MUH) som gerne vil ind på nye markeder. Mælken er der, og kapaciteten til at forarbejde den på mejeriet i Pronsfeld er også stærkt stigende.

Det er blot halvanden måned siden, Milch-Union Hocheifel blev medlem af Arla-familien, men det er et velvoksent familiemedlem, der er trådt ind i ejerkredsen. Mejeriselskabet med hovedkvarter i Pronsfeld i det sydvestlige Tyskland har det største anlæg i Arla-familien, og det er ikke udvokset endnu.

- Vi har alle muligheder for at vokse op over to milliarder kg mælk, siger mejeri-direktør Jürgen Wolf. Det kommer til at tage nogle år at stige med 50 procent i forhold til i dag, men de 300-400 millioner kg mælk ekstra er klar til modtagelse, når den seneste knopskydning på mejeriet står færdig i 2013 og 2014. Byggeriet er i fuld gang.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

- Vi har sagt til vores leverandører, at når mælkekvoterne forsvinder i 2015, så kan de levere al den mælk til os, som de vil. Så skal vi også have kapaciteten til at forarbejde den, siger mejeridirektøren.

- Vores område er et af de hurtigste voksende områder i Europa, når det gælder mælkeproduktion, og leverandørerne vil gerne levere til Arla, siger Jürgen Wolf.

I 1967, da mejeriselskabet blev dannet, begyndte det med osteproduktion, men der var for lidt protein i råmælken til, at osten blev god. Derfor skiftede Milch-Union Hocheifel til langtidsholdbar mælk, og det er vokset til enorme mængder. Men udviklingen hen mod andre produkter er ikke glemt.

Skifte mellem grene

I øjeblikket tager et nyt pulvertårn form, og der skal også bygges et smørmejeri, der i første omgang kan fremstille 25.000 ton smør årligt.

- Når vi skal lave skummetmælkspulver, har vi også brug for et sted, hvor vi kan komme af med fedtet, forklarer Jürgen Wolf.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det giver mening at sprede sig over et større forretningsområde, mener mejeridirektøren.

- Vi kan skifte mellem de forskellige produktions-grene, afhængig af, hvordan priserne på de forskellige produkter er. Vi har flere muligheder, og det er vigtigt, siger Jürgen Wolf, der både er optimistisk og entusiastisk, når han viser rundt på mejerianlægget.

Det er få uger siden, MUH fusionerede med Arla, men Arla er blevet meget synligt i området. Mange af tankbilerne har skiftet logo, der er kommet vejskilte op i nabolaget, der viser mod Arla-fabrikken, mens de store, røde MUH-logoer på administrationsbygning, lagerhal og skorsten stadig mangler at blive erstattet med det grøn/gule Arla-logo. Det vil ske.

Plads til mere

Arla er det fortsættende selskab, men MUH-logoet vil stadig kunne ses som et mærke på de produkter fra Pronsfeld-mejeriet, der bliver solgt under eget navn.

Selv om Pronsfeld-mejeriet ser frem mod den nye pulver- og smørproduktion, er den langtidsholdbare mælk bestemt ikke flyttet i anden række. Det er et produkt, mejeriet mestrer til perfektion, siger Jürgen Wolf, og det er et produkt, der er yderligere plads til. I en ny produktionshal står i øjeblikket fire pakkemaskiner ? men der er plads til 30, og alene hvis den hal blev udnyttet 100 procent med det maksimale antal maskiner, kunne den pakke lige så meget mælk, som der i øjeblikket flyder igennem på alle de andre produktions-linjer på Pronsfeld-mejeriet.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Det her er fremtiden, siger Jürgen Wolf og viser ind i de haller, som i øjeblikket mest er tomme eller fyldt med så meget emballage, der nu skal til, når der bliver fremstillet 3,6 millioner enheder på mejeriet dagligt. Men fremtiden er flere maskiner, der kan pakke endnu mere mælk.

- Når den tid kommer, må vi finde et andet sted til vores emballage, siger Jürgen Wolf.

Han er chef for et mejeri, der har flere funktioner foruden de rent mejeritekniske.

- Vi har vores egne lastbiler, fordi det gavner fleksibiliteten, vi har et kontor, der udvikler stalde og sælger foder og reservedele til vores landmænd, vi har et rensningsanlæg, der kan aftage spildevand svarende til en by på 100.000 indbyggere, og så fremstiller vi biogas, der bliver mikset med naturgas og brugt som energi i produktionen, siger Jürgen Wolf.

Hurtig reaktion

Der er også en tankstation, men tit tanker lastbilerne i Luxembourg, hvor brændstoffet er billigere.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Mejeriet har selv en afdeling, der servicerer maskiner.

- Det sikrer hurtig reaktion, hvis der sker noget - også i weekenderne. Så kan maskinerne hurtigt komme til at køre igen. Tidligere byggede vi også selv nogle af maskinerne, men det gør vi ikke længere. Det har leverandørerne den største ekspertise i, siger Jürgen Wolf.

Både mejeridirektøren og andelshaverne, som nu er blevet en del af Arla, lægger vægt på, at det sker for at få adgang til et globalt marked, og mejeriet i Pronsfeld har mælk med kinesiske skrifttegn på emballagen, som er klar til at blive sendt til det mægtige marked i øst.

Men også mælkepulver bliver en stor forretning, forudser Jürgen Wolf.

- Når vi skal ud på markederne i Kina, Asien, Afrika og Sydamerika er det bedst, hvis vi ikke transporterer så meget vand, siger Jürgen Wolf, som også er opmærksom på de kunder, der er lige uden for døren.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Vi ligger i hjertet af Europa, og her i vores område har vi over seks millioner kunder, siger Jürgen Wolf.